Депутати пропонують змінити порядок обрахунку мінімальної зарплати

16:17, 18 июня 2021
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив законопроект, яким заборонено включати до розміру мінімалки доплати і надбавки.
Депутати пропонують змінити порядок обрахунку мінімальної зарплати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав включення до порядку денного проекту закону про внесення змін до Закону України «Про оплату праці» щодо підвищення розмірів заробітної плати (р. № 3013а, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

Законопроектом, зокрема передбачається, прописати, що

- до мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати;

- розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається залежно від зміни розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

- розмір мінімальної заробітної плати не може бути зменшено в разі зменшення фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Депутатами прийнято рішення створити робочу групу для доопрацювання одразу чотирьох законопроектів і створення на їх базі одного:

про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю (р.№ 5344, Кабінет міністрів України)

про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю (р. № 5344-1, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.)

про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння зайнятості осіб з інвалідністю (р. № 5344-2, н.д. Королевська Н. та інші)

про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (р.№ 5344-3, н.д. Третьякова Г.)

доопрацюати і створити робочу групу.

Зокрема, кабмінівським законопроектом, про який найбільше було схвальних відгуків, передбачено проведення спеціальних конкурсів для осіб з інвалідністю, які бажають працювати на державній службі, зазначені вимоги для облаштування робочого місця таких людей, передбачена допомога в працевлаштуванні при виконанні вдома роботи, відповідним територіальним органом влади за кошти Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю проводиться пошук роботи для таких людей, а також їх навчання, передбачений норматив місць для підприємців, які мають влаштувати на роботу таких людей.

У депутатів виникла дискусія стосовно норм проекту Галини Третьякової. Вона пропонувала збільшити вимоги кількості місць для людей з інвалідністю. Представник роботодавців повідомив її, що може виникнути ситуація, коли не буде такої кількості людей, які можуть бути працевлаштовані.

Також депутати не підтримали включення до порядку денного наступних проектів:

про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо поліпшення надання соціальних послуг (р. №3028а, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші)

про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо розширення сфери надання соціальних послуг (р.№ 3028а-1, н.д. Королевська Н. та інші)

Щодо доцільності включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до статті 96 Кодексу законів про працю України щодо підвищення розміру мінімального посадового окладу (р. № 3015а, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М., Крулько І.).

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду