Президент – быстрее, чем суд: Зеленский сможет «ускорять правосудие» политико-правовыми решениями

08:15, 23 июня 2021
Зеленский получит право применять уголовно-правовые меры до решения суда, ведь судебный путь к освобождению от уголовной ответственности или осуждению и освобождению от наказания – обычно длинный.
Президент – быстрее, чем суд: Зеленский сможет «ускорять правосудие» политико-правовыми решениями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», в Верховной Раде появился законопроект № 5672 о внесении изменений в Уголовный кодекс, который позволит Владимиру Зеленскому принимать политико-правовые решения, не дожидаясь решения суда.

Авторы проектаНиколай Стефанчук и Иван Калаур.

Сам проект очень краткий.

Однако, как отмечают авторы, не исключено, что появится еще один законопроект о внесении изменений в УПК.

Во-первых, в статье 49 УК «Освобождение от уголовной ответственности в связи с истечением сроков давности» добавляется часть о том, что «давность не применяется в случае совершения тяжкого или особо тяжкого преступления на временно оккупированной территории Украины». А это достаточно широкий круг преступлений, по которым фактически отменяются сроки давности.

Во-вторых, Уголовный кодекс дополняется новым разделом «Политико-правовое решение».

Раздел этот состоит всего из одной статьи 108-1, которая называется так же, как и раздел.

Итак, в Уголовном кодексе прямо прописывается, что «в целях обеспечения своевременной и эффективной защиты прав человека – ускоренного решения вопросов, связанных с агрессией Российской Федерации против Украины (относительно возвращения на Родину лиц, которые содержатся или привлекаются к уголовной ответственности или осуждены на территории государства-агрессора; возвращения таких лиц с временно оккупированной территории Украины), Президент Украины может принимать политико-правовое решение как исключительную уголовно-правовую меру».

Политико-правовое решение имеет своей задачей правовое обеспечение процедуры обмена лиц, которые:

1) содержатся или привлекаются к уголовной ответственности или осуждены на территории государства-агрессора;

2) содержатся или привлекаются к уголовной ответственности или осуждены на временно оккупированной территории Украины – на лиц, привлекаемых к уголовной ответственности на территории Украины (в частности лиц, задержанных или арестованных), - до принятия украинским судом приговора или иного окончательного решения по делу о совершенном ими общественно опасном деянии, предусмотренном УК.

Положения настоящей статьи распространяются на граждан Украины, иностранцев и лиц без гражданства, которые на законных основаниях защищали независимость и территориальную целостность Украины, в частности принимали участие в антитеррористической операции (АТО) или операции Объединенных сил (ООС).

О принятии политико-правового решения Президент Украины издает указ, которым предусматривается обмен лиц.

«Политико-правовое решение является временной уголовно-правовой мерой. Нормы, которые его регулируют, подлежат отмене после восстановления территориальной целостности Украины и потери актуальности проблемы обмена указанных лиц», - пишут авторы непосредственно в тексте Уголовного кодекса.

Чем поясняют

«Сьомий рік триває російська агресія проти України. Окупована та анексована значна частина нашої території. Все це зумовило безліч проблем різноманітного характеру, серед яких – проблема порушення прав людини, зокрема пов’язана з утриманням на території Російської Федерації або на тимчасово окупованій території України заручників, полонених, політичних в’язнів, а також – з притягненням їх до кримінальної відповідальності та засудженням. Це і військовослужбовці, і бійці добровольчих військових формувань України (знаних також як добровольчі батальйони або добробати), і волонтери (учасники волонтерського руху допомоги українським військовикам), і громадські активісти, інші громадяни України. 

Вирішуючи питання про звільнення та повернення наших співвітчизників до своїх родин, практикується (принаймні так має бути) обмін зазначених осіб на правопорушників, яких відповідно до КК України: 1) звільнено від кримінальної відповідальності на підставі приписів розділу IX Загальної частини КК України або окремих положень Особливої частини КК України (спеціальні види звільнення від кримінальної відповідальності); 2) засуджено та звільнено від покарання або його відбування на підставі положень розділу XII Загальної частини КК України; при цьому особливу категорію становлять особи, яких засуджено та звільнено від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування.

Для набуття статусу особи, яка звільнена від кримінальної відповідальності чи покарання, необхідно «пройти» досудове провадження, а також судове провадження бодай у суді першої інстанції (оскільки не виключається провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами). Отже, шлях до звільнення від кримінальної відповідальності чи засудження та звільнення від покарання – зазвичай довгий.

Окрім того, коло осіб, які можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності чи покарання, є обмеженим; передбачені й інші умови-запобіжники, за яких неможливо ухвалити відповідне рішення. Наприклад, Положення про порядок здійснення помилування від 21 квітня 2015 р. № 223/2015 не завжди «дозволяє» застосувати інститут помилування в терміновому порядку, а встановлює певні обмеження. Зокрема, позбавлена права клопотати про помилування (і, відповідно, бути помилуваною) особа, яка засуджена судом іноземної держави і передана для відбування покарання в Україну з умовою про незастосування помилування, вирок суду щодо якої приведено у відповідність із законодавством України (п. 3 Положення); клопотати про помилування можна лише після набрання вироком законної сили, а у разі оскарження вироку в касаційному порядку – після ухвалення рішення відповідним судом; у випадку засудження особи до довічного позбавлення волі, клопотання про її помилування може бути подано після відбуття нею не менше двадцяти років призначеного покарання (п. 4 Положення); особи, засуджені за вчинення корупційних злочинів, можуть бути звільнені від відбування покарання в порядку помилування після фактичного відбуття ними строків, встановлених ч. 3 ст. 81 КК України (п. 5 Положення).

Значні обмеження щодо звільнення засуджених від покарання передбачають також і закони України про амністію», - считают авторы.

«Питання політико-правового рішення як заходу кримінально-правового характеру в Україні не врегульовано. Водночас варто зазначити, що спеціалістами робочої групи з питань розвитку кримінального права (у складі Комісії з питань правової реформи, утвореної на підставі Указу Президента України від 7 серпня 2019 р., № 584/2019), яка працює над створенням нового КК України, передбачається запровадження такого кримінально-правового заходу.

Запропонована новела не суперечить Конституції України, оскільки:

«Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави» (ч. 2 ст. 3);

«Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами» (ч. 3 ст. 25);

«Президент України є главою держави і виступає від її імені. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина» (ст. 102);

до повноважень Президента України належить, зокрема, забезпечення державної незалежності та національної безпеки (п. 1 ч.1 ст. 106).

У разі сприйняття зазначеної пропозиції відповідний порядок застосування політико-правового рішення необхідно регламентувати в КПК України.

Варто зазначити, що пропоноване до запровадження політико-правове рішення не може усувати відповідальність особи за вчинений злочин. Таке бачення повною мірою відповідає принципу невідворотності кримінальної відповідальності»,  - добавляют они.

Напомним, что время политико-правовых решений в Украине наступило давно: начиная с роспуска Верховной Рады прошлого созыва, законопроекта о роспуске Конституционного Суда и пр.

«В экстраординарных условиях инициатива Президента по решению кризисной ситуации политико-правовыми средствами полностью соответствует ценностям, закрепленным Конституцией», - пояснял такую позицию ранее представитель Зеленского в КСУ Федор Вениславский.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва