Заступник голови Держгеокадастру пояснив, скільки землі зможе придбати довірчий власник

17:11, 2 июля 2021
Право довірчої власності є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, який отримав майно у таку власність, не має права самостійно його відчужувати, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб
Заступник голови Держгеокадастру пояснив, скільки землі зможе придбати довірчий власник
Джерело фото: boryslavrada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата звернула увагу на те, чи обмежать після відкриття ринку землі у придбанні земель сільськогосподарського призначення осіб, які мають ділянки на праві довірчої власності (це різновид права власності на майно, за яким кредитор, який отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб. З моменту встановлення довірчої власності право власності особи, яка передала своє майно у довірчу власність, припиняється).

1 липня в Україні відкрився ринок землі. Тепер громадяни України зможуть придбати у власність землі сільськогосподарського призначення до 100 га. Юридичні особи, власниками яких є громадяни України, отримають таку змогу з 1 січня 2024 року.

За новою редакцією статті 130 Земельного кодексу набути права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення зможуть:

  • громадяни України;
  • юридичні особи України, створені й зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України і/або держава, і/або територіальні громади;
  • територіальні громади;
  • держава.

Банки зможуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення тільки в порядку звернення стягнення на них як на предмет застави. Однак такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на земельних торгах протягом двох років з дня набуття права власності.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути менше їх нормативної грошової оцінки.

Сторонам угоди про купівлю земельної ділянки необхідно буде сплатити 5% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, податки і збори розраховуватимуться від зазначеної в договорі купівлі-продажу вартості ділянки.

Не допускається придбання права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення за оплатним договорами при відсутності у набувача права власності документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких купується таке право.

До 1 січня 2024-го громадяни України зможуть купувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га.

Після цієї дати загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина або юридичної особи не зможе перевищувати 10 000 гектарів.

До того ж, якщо громадянину належить право власності на частку в статутному (складеному) капіталі, в пайовому фонді юридичної особи або на окремі акції, паї, вважається, що йому, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки загальною площею, яка дорівнює площі у власності юридичної особи, учасником якого він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженою у відсотках, в статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

Як вже було сказано, згідно із частиною другою статті 130 Земельного кодексу, загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тис. га, а у власності юридичної особи (крім банків) з 2024 року не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тис. га. Частинами другою та третьою статті 597-1 Цивільного кодексу визначено, що право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов’язань є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, який отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб. З моменту встановлення довірчої власності право власності особи, яка передала своє майно у довірчу власність, припиняється.

У зв’язку з цим виникає логічне питання: чи враховуються землі сільськогосподарського призначення, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача та чи буде реалізовано можливість перевірки наявності таких земельних ділянок у власності довірчого власника засобами Державного земельного кадастру?

Перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив, що, на його думку, такі землі мають враховуватися.

«З правової точки зору, на мій погляд, повинні враховуватися… Хоча я думаю, що будуть спірні ситуації врешті-решт своє слово скаже суд», - підкреслив чиновник і додав, що механізми перевірки є через пошук за державним реєстром речових прав.

«Це порівняно недавній інститут, тут немає проблеми, що чогось немає в реєстрі, треба шукати в кадастрі, паперових документах. Усе повинно бути в державному реєстрі речових прав», - зазначив Анатолій Мірошниченко

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як вирішити проблему накладання земельних ділянок: відповідь Держгеокадастру.

Крім того, ми повідомляли про те, коли можна отримати відмову при посвідченні договорів про відчуження земельних ділянок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області