Що змінює в судовому процесі реформа містобудівної діяльності

08:13, 12 июля 2021
Як будуть вирішуватися судові спори у будівництві та як вони будуть виконуватися.
Що змінює в судовому процесі реформа містобудівної діяльності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект нардепа Олени Шуляк «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (реєстр. № 5655 від 11.06.2021).

Реформа, між іншим, вносить зміни і в порядок судового провадження, тобто, якщо закон ухвалять, то зміняться окремі процесуальні норми.

Зокрема, згідно із законопроектом, резолютивна частина судових рішень, які стосуються:

  • земельної ділянки, відомості про яку внесено до Державного земельного кадастру, повинна містити посилання на кадастровий номер земельної ділянки;
  • об’єкта будівництва, відомості про який внесено до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, повинна містити посилання на ідентифікатор об’єкта будівництва (закінченого будівництвом об’єкта);
  • документа/дії, створеного/здійсненої за допомогою Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, повинна містити посилання на реєстраційний номер відповідного документа в цій системі;
  • об’єкта нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, їх складових частин (квартир, вбудованих, вбудовано-прибудованих, прибудованих житлових та нежитлових приміщень у будинку, будівлі, споруді, гаражних боксів, машиномісць, інших житлових та нежитлових приміщень), які є або після прийняття в експлуатацію стануть самостійними об’єктами нерухомого майна, відомості про які внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, повинна містити посилання на реєстраційний номер відповідного об’єкта в цьому реєстрі.

Підставою для виконання уповноваженими органами містобудування та архітектури, органом містобудівного контролю та органом державного містобудівного нагляду судового рішення, що набрало законної сили стає його примірник в електронній формі, надісланий такому органу шляхом електронної інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром судових рішень та Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва.

Апеляційним адміністративним судам як судам першої інстанції стануть підсудні:

1) справи за позовами про примусове відчуження з мотивів суспільної необхідності земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені;

2) спори за участю суб’єктів владних повноважень з приводу проведення аналізу ефективності здійснення державно-приватного партнерства та спори, що виникають у зв’язку з проведенням та/або визначенням результатів конкурсу з визначення приватного партнера та концесійного конкурсу;

3) справи за позовами виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо демонтажу (знесення) об’єктів самочинного будівництва.

В судовому порядку будуть оскаржуватися результати експертизи проектної документації на будівництво об’єкта та змін до неї, акт готовності об’єкта до експлуатації, проведена на підставі нього державна реєстрація.

Державна реєстрація поновлення права на виконання підготовчих робіт буде здійснюватися автоматично програмними засобами Реєстру будівельної діяльності, в тому числі у зв’язку із спливом двомісячного строку на звернення до суду з позовом про припинення права на виконання підготовчих робіт з дня закінчення строку для усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, визначених у приписі про зупинення права на виконання підготовчих робіт.

Рішення Містобудівної палати про накладення адміністративного стягнення та застосування санкцій стануть виконавчими документами.

В Законі України "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлюються особливості виконання судових рішень, пов’язаних з внесенням відомостей до Реєстру будівельної діяльності.

Внесення відомостей до Реєстру будівельної діяльності на підставі судових рішень здійснюється виключно на підставі рішень, отриманих у результаті інформаційної взаємодії електронної системи та Єдиного державного реєстру судових рішень, без подання відповідної заяви заявником.

У день набрання законної сили судовим рішенням, яке передбачає внесення відомостей до Реєстру будівельної діяльності (зміну інформації, скасування документа, створеного з використанням Реєстру будівельної діяльності, дій (у тому числі державної реєстрації), вчинених з використанням Реєстру будівельної діяльності, заборона проведення державної реєстрації, проведення підготовчих та будівельних робіт тощо) програмні засоби забезпечують передачу з Єдиного державного реєстру судових рішень до електронної системи в порядку електронної інформаційної взаємодії примірника такого судового рішення.

 Виконання судових рішень, пов’язаних з внесенням відомостей до Реєстру будівельної діяльності, щодо об’єктів/суб’єктів, відомості про які відсутні в цьому реєстрі, може здійснюватися на підставі судового рішення, надісланого в паперовій або електронній формі.

 За внесення до Реєстру будівельної діяльності відомостей на підставі судового рішення плата не стягується.

 Крім того, Верховна Рада направила Президенту депутатський запит про перейменування судових органів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва