Які штрафи за порушення на транспорті доведеться платити вже у жовтні

11:01, 30 июля 2021
У жовтні набере чинності закон, якій встановлює нові штрафи за порушення правил перевезень та габаритно-вагового контролю.
Які штрафи за порушення на транспорті доведеться платити вже у жовтні
Джерело фото: avtoves.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З першого жовтня 2021 набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», який Верховна Рада ухвалила 3 червня 2021 року.

Ним внесені зміни в Закон України «Про автомобільний транспорт», зокрема змінені розміри окремих штрафів.

Перевезення пасажирів та вантажів за відсутності на момент проведення перевірки документів (ліцензії, договори, паспорти та схеми маршруту, посвідчення водія, документи на транспортний засіб, накладні та ін.) передбачає накладення штрафу у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виконання резидентами та/або нерезидентами України міжнародних перевезень пасажирів чи вантажів без документів (дозволи іноземних країн, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, сертифікат відповідності транспортного засобу щодо безпеки руху та екологічної безпеки, документи на вантаж тощо) потягне за собою штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5 відсотків до 10 відсотків включно при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - це штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо встановлені законодавством габаритно-вагові норми перевищені більш ніж на 10 відсотків, але не більше ніж на 20 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф складе одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20 відсотків, але не більше 30 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - буде штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А от якщо перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм буде понад 30 відсотків при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - доведеться сплатити штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частина з цих порушень буде фіксуватися у автоматичному режимі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постанова про застосування адміністративно-господарських штрафів буде виконавчим документом.

Адміністративно-господарські штрафи будуть стягуватися, скоріш за все, Мін’юстом і зараховуватися до загального фонду Державного бюджету України.

Частина з них буде зараховуватися до державного дорожнього фонду, створеного у складі спеціального фонду Державного бюджету України.

Раніше розповідалося, які штрафи доведеться платити за порушення правил державного нагляду (контролю).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва