Розмір допомоги при народженні дитини буде підвищений на кругленьку суму: законопроект Марини Лазебної

11:45, 2 августа 2021
Уряд вийшов з пропозицією істотно підвищити розмір державної допомоги при народженні дитини, оскільки він давно переглядався.
Розмір допомоги при народженні дитини буде підвищений на кругленьку суму: законопроект Марини Лазебної
Джерело фото: pmg.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України зареєстрував у парламенті законопроект № 5585 від 28.05.2021 про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини.

Проектом акта передбачається підвищення розміру державної допомоги при народженні дитини.

Із 01.01.2022 планують встановити розмір допомоги при народженні першої та кожної наступної дитини у розмірі 50 000 гривень.

Виплата допомоги проводитиметься одноразово у розмірі 25 відсотків загального розміру допомоги (12 500 грн), решта суми допомоги виплачуватиметься протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

(На сьогодні законом встановлений розмір першої виплати в розмірі 10 320 грн).

Із 01.01.2023 і в подальшому щороку з 1 січня передбачається збільшення розміру допомоги при народженні дитини на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін (грудень порівняно з груднем попереднього року), який затверджується Кабінетом Міністрів України.

Збільшиться також розмір допомоги при усиновленні дитини, оскільки допомога при усиновленні дитини надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні дитини.

Розмір державної допомоги при народженні (усиновленні) дитини сьогодні становить 41 280 грн, цей розмір не переглядався із 01.07.2014.

Покриття витрат на виплату державної допомоги при народженні дитини здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України в межах бюджетної програми Мінсоцполітики КПКВК 2501030 «Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення» на відповідний рік.

Щоправда, в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету прогнозують, що закон, якщо він буде ухвалений, запрацює аж ніяк не з 01.01.2022 року.

У Комітеті нагадують, що термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, має узгоджуватись з положеннями частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України, що передбачає вимоги щодо введення в дію законів, що впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету).

Тому у разі прийняття відповідного закону він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2023 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

Раніше в Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування окремих питань пенсійного забезпечення та страхування працівників Державного бюро розслідувань».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду