Виплата військовослужбовцю грошової компенсації за неотримане речове майно: практика ВС

12:55, 10 августа 2021
Чинне законодавство передбачає обов’язок виплати військовослужбовцю, який звільняється зі служби, грошову компенсацію вартості за неотримане речове майно.
Виплата військовослужбовцю грошової компенсації за неотримане речове майно: практика ВС
Фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чинне законодавство передбачає обов’язок виплати військовослужбовцю, який звільняється зі служби, грошову компенсацію вартості за неотримане речове майно на день виключення зі списків особистого складу військової частини.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 807/761/15.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернувся до суду з позовом до обласного військового комісаріату з вимогами:

- визнати незаконним і скасувати наказ Закарпатського ОВК про виключення підполковника зі списку особового складу Закарпатського обласного військового комісаріату без повного розрахунку за нормами забезпечення;

- стягнути з Закарпатського ОВК компенсацію за невикористану відпустку за 2015 рік, матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань за 2015 рік, грошову компенсацію за невикористаний продовольчий пайок та речове забезпечення, що належало до виплати станом на 26 березня 2015 року.

- стягнути з Закарпатського ОВК середньомісячне грошове забезпечення за час вимушеного прогулу з 26 березня 2015 року та матеріального забезпечення з розрахунку: компенсації за невикористанні відпустки в період вимушеного прогулу; матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань за час вимушеного прогулу; компенсації за речове та продовольче забезпечення за час вимушеного прогулу.

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач на день звільнення не в повному обсязі розрахувався з ним, а тому не мав правових підстав для виключення його зі списку особового складу Закарпатського ОВК.

Рішенням суду першої інстанції адміністративний позов задоволено частково. Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду рішення Закарпатського окружного адміністративного суду скасовано та ухвалено нове, яким адміністративний позов задоволено частково:

Стягнуто з Закарпатського ОВК на користь позивача грошову компенсацію за неотримане речове майно в розмірі 198,53 грн. У задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Висновок Верховного Суду

Розглядаючи справу, ВС зазначив, що виключення зі списків особового складу військовослужбовця, звільненого з військової служби, можливе лише за умови здачі посади та проведення з ним усіх необхідних розрахунків по грошовому, продовольчому та речовому забезпеченню. Виключення військовослужбовця зі списків особового складу до проведення усіх необхідних розрахунків дозволяється лише за згодою такого військовослужбовця.

Так, щодо аргументів позивача про невиплату йому під час звільнення з військової служби грошової компенсації за невикористане речове забезпечення, Верховний Суд зазначав таке.

Відповідно до частини першої статті 9-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» речове забезпечення військовослужбовців здійснюється за нормами і в терміни, що визначаються відповідно Міністерством оборони України, Міністерством інфраструктури України – для Державної спеціальної служби транспорту, іншими центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, Головою Служби безпеки України, начальником Управління державної охорони України, Головою Служби зовнішньої розвідки України, Головою Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, а порядок грошової компенсації вартості за неотримане речове майно визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до абзацу першого пункту 2 Порядку виплати військовослужбовцям Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації і Управління державної охорони грошової компенсації вартості за неотримане речове майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 року №178 (Порядок №178), виплата грошової компенсації здійснюється особам офіцерського, старшинського, сержантського і рядового складу.

Також ВС підкреслив, що згідно з пунктом 3 Порядку №178 грошова компенсація виплачується військовослужбовцям з моменту виникнення права на отримання предметів речового майна відповідно до норм забезпечення у разі: звільнення з військової служби; загибелі (смерті) військовослужбовця.

Пунктом 4 Порядку №178 визначено, що грошова компенсація виплачується військовослужбовцям за місцем військової служби за їхньою заявою (рапортом) на підставі наказу командира (начальника) військової частини, територіального органу, територіального підрозділу, закладу, установи, організації (військова частина), а командирам (начальникам) військової частини - наказу старшого командира (начальника), у якому зазначається розмір грошової компенсації на підставі довідки про вартість речового майна, що належить до видачі, оригінал якої додається до відомості щодо виплати грошової компенсації.

За приписами пункту 5 цього ж Порядку довідка про вартість речового майна, що належить до видачі, видається речовою службою військової частини, виходячи із закупівельної вартості такого майна, розрахованої Міноборони, МВС, Головним управлінням Національної гвардії, СБУ, Службою зовнішньої розвідки, Адміністрацією Держприкордонслужби, Адміністрацією Держспецтрансслужби, Адміністрацією Держспецзв`язку, Головним управлінням розвідки Міноборони та Управлінням державної охорони станом на 1 січня поточного року, та оформляється згідно з додатком.

Отже, чинне законодавство передбачає обов`язок виплатити військовослужбовцю, який звільняється зі служби, грошову компенсацію вартості за неотримане речове майно на день виключення зі списків особового складу військової частини.

Водночас умовою для виникнення такого обов`язку є подання військовослужбовцем відповідного рапорту під час проходження служби. Аналогічні висновки були викладені в постанові Верховного Суду у складі судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду від 30 листопада 2020 року в справі №480/3105/19, у постанові Верховного Суду 27 січня 2021 року у справі № 340/680/20.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто має право на звернення до товариства та витребування в нього документів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде