Уряд затвердив нову редакцію Порядку компенсації на житло окремим категоріям осіб

15:46, 11 августа 2021
Кабмін визначився, кому нададуть грошову компенсацію за житло і в яких випадках змусять її повернути.
Уряд затвердив нову редакцію Порядку компенсації на житло окремим категоріям осіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У разі відчуження житла (квартири, житлового будинку із земельною ділянкою, на якій він розташований), придбаного за рахунок коштів грошової компенсації, яке перебувало у власності заявника та членів його сім'ї, на яких було виплачено грошову компенсацію, менше трьох років, кошти отриманої грошової компенсації підлягають поверненню до державного бюджету. 

Орган соціального захисту населення щороку, протягом трьох років з дня отримання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно за заявником та членами його сім'ї, на яких було розраховано грошову компенсацію, самостійно отримує інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

Про таке йдеться у Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей, який Уряд затвердив в новій редакції на своєму засіданні 11.08.2021 року.

Порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 N  206 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь в Революції Гідності, а також членів їх сімей».

Нова редакція документа готувалася Міністерством у справах ветеранів України для врегулювання проблемних питань реалізації бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених у абзаці чотирнадцятому пункту 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, для осіб з інвалідністю I-I групи, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі в Революції Гідності, визначених пунктом 10 частини другої статті 7 Закону, та які потребують поліпшення житлових умов». 

Кошти грошової компенсації можуть бути використані на покриття витрат, пов'язаних з купівлею, оформленням права власності на житло, земельну ділянку, на якій розміщено житловий будинок, та сплатою передбачених законом податків і зборів, про що обов'язково зазначається в договорі. 

Забороняється використання коштів грошової компенсації на оплату посередницьких послуг. 

Уповноважений банк має право переказувати лише у повному обсязі суму, визначену в договорі, і не має права переказувати суму частинами, крім витрат, пов'язаних із купівлею, оформленням права власності на житло, земельну ділянку, на якій розміщено житловий будинок, та сплатою передбачених законом податків і зборів. 

У разі придбання житлового будинку разом із земельною ділянкою у платіжному дорученні щодо переказу коштів грошової компенсації зазначаються договір/договори купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки, на якій він розміщений. 

У разі укладення договору на суму меншу, ніж сума коштів грошової компенсації на спеціальному рахунку заявника, уповноважений банк протягом трьох банківських днів після переказу коштів згідно з договором повертає залишки коштів грошової компенсації на рахунок органу соціального захисту населення. 

Орган соціального захисту населення не пізніше ніж через 30 календарних днів з дати закінчення строку дії укладеного заявником договору купівлі-продажу житла самостійно отримує інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстровані речові права на нерухоме майно за заявником та членами його сім'ї, на яких було розраховано грошову компенсацію (далі інформаційна довідка).

Після виплати заявнику грошової компенсації (перерахунку коштів на спеціальний рахунок заявника) орган соціального захисту населення вносить інформацію про таку виплату до Реєстру. 

Після отримання інформаційної довідки орган соціального захисту населення інформує відповідні органи (у тому числі на території інших населених пунктів) про необхідність зняття з квартирного обліку заявника та членів його сім'ї, яких включено у розрахунок грошової компенсації, та не пізніше ніж через три робочих дні після її отримання надсилає копію такої довідки структурному підрозділу з питань соціального захисту населення обласної, Київської міської держадміністрації. 

Право власності на нерухоме майно оформляється на заявника та членів його сім'ї, на яких було розраховано грошову компенсацію. 

У разі відсутності відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно за заявником та членами його сім'ї, на яких було розраховано грошову компенсацію, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії укладеного заявником договору купівлі-продажу житла орган соціального захисту населення звертається до заявника із вимогою повернути кошти грошової компенсації до бюджету. 

Раніше Кабмін затвердив порядок забезпечення житлом переселенців на умовах лізингу та іпотечного кредитування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва