Почався прийом документів кандидатів на посаду судді Конституційного Суду за квотою Зеленського

16:01, 25 августа 2021
Документи кандидатів до Конституційного Суду будуть приймати до 23 вересня.
Почався прийом документів кандидатів на посаду судді Конституційного Суду за квотою Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати на посаду судді Конституційного Суду України за квотою Президента Зеленського можуть подати документи вже зараз. Так, приймання документів для участі в конкурсі здійснюватиметься впродовж 30 календарних днів, а саме – з 25 серпня по 23 вересня 2021 року включно.

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті», документи подаються до конкурсної комісії поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) або особисто (у закритому конверті, засвідченому особистим підписом, з позначенням на конверті «Конкурс для відбору кандидатур на  посаду судді Конституційного Суду України») за адресою: 01220, м. Київ, вул. Банкова, 11, Офіс Президента України.

Нагадаємо, як повідомляла раніше «Судово-юридична газета», під час першого засідання Комісії, яке відбулося 20 серпня, свої зауваження до процедури конкурсу виникли у відомого американського судді, члена конкурсної комісії з відбору до КСУ, Богдана Футея.

«Ідея створити конкурсну комісію – непогана. Конкурсна комісія може почати свою роботу і навіть рекомендувати кандидатури Президенту. Але щоб Президент призначив когось на посаду судді Конституційного Суду, у КСУ повинні бути вакансії. На даний час, згідно з Конституцією України, в КСУ немає вакансій», - заявив Богдан Футей.

Як підкреслив представник США, конкурсна комісія хоча і може почати роботу і відібрати кандидатури потенційних суддів КСУ, але призначати суддів КСУ у Президента Володимира Зеленського можливості поки все ж немає. «Такої можливості у Президента немає, оскільки, як мені відомо, в даний час в КСУ немає вакантних посад суддів. Усі судді призначені строком на дев'ять років. Наша Комісія повинна працювати згідно з Конституцією», - додав Б. Футей.

Разом із тим, конкурсна комісія все ж оголосила конкурс.

Так, порядок та умови проведення конкурсу із відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України визначено Законом України «Про Конституційний Суд України» та Положенням про проведення конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає Президент України, затвердженим Указом Президента України від 17 серпня 2021 року № 365.

Вимоги до судді Конституційного Суду України визначено Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України».

Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який:

  • володіє державною мовою,
  • на день призначення досяг сорока років,
  • має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ятнадцять років,
  • має високі моральні якості,
  • є правником із визнаним рівнем компетентності.

Суддя Конституційного Суду України має відповідати критерію політичної нейтральності. Суддя не може належати до політичних партій чи професійних спілок, публічно виявляти прихильність до них, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Суддею Конституційного Суду України, зокрема, не може бути призначена на посаду особа, яка на день призначення:

1) є членом або обіймає посаду в політичній партії, іншій організації, яка має політичні цілі або бере участь у політичній діяльності;

2) є обраною на виборну посаду в органі державної влади чи органі місцевого самоврядування, має представницький мандат;

3) бере участь в організації або фінансуванні політичної агітації чи іншої політичної діяльності.

Для участі у конкурсі особа, яка виявила намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України і відповідає встановленим Конституцією України та Законом України «Про Конституційний Суд України» вимогам, подає до конкурсної комісії заяву.

До заяви особи, яка виявила намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, додаються:

1) автобіографія;

2) мотиваційний лист, у якому викладаються мотиви бути призначеним суддею Конституційного Суду України;

3) копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

4) документи, що підтверджують стаж професійної діяльності у сфері права;

5) декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларація родинних зв’язків судді та декларація доброчесності судді;

6) копія диплома про вищу юридичну освіту (з додатками), здобуту в Україні, та/або копії документів про вищу юридичну освіту, здобуту за кордоном, разом із копіями документів, що підтверджують їх визнання в Україні, а також копії документів про науковий ступінь, вчене звання (за наявності);

7) письмова згода на обробку персональних даних та оприлюднення копій документів, визначених цією статтею, крім копії документа, визначеного пунктом 3 цієї частини;

8) заява про проведення перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», або висновок за результатами такої перевірки (за його наявності);

9) письмова згода на проведення спеціальної перевірки відповідно до закону;

10) інші документи, передбачені Законом України «Про запобігання корупції» для проведення спеціальної перевірки, а саме: медична довідка про стан здоров’я за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України щодо перебування особи на обліку в психоневрологічних або наркологічних закладах охорони здоров’я; копія військового квитка або посвідчення особи військовослужбовця (для військовослужбовців або військовозобов’язаних); довідка про допуск до державної таємниці (у разі його наявності).

Особа, яка виявила намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, також подає до конкурсної комісії флеш-накопичувач зі сканованими копіями усіх документів у форматі .pdf (кожен документ окремим файлом).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси