Де можна перевірити інформацію про обрану для купівлі земельну ділянку

17:25, 6 сентября 2021
У Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру пояснили, як і де перевірити обрану для купівлі земельну ділянку.
Де можна перевірити інформацію про обрану для купівлі земельну ділянку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перевірити інформацію стосовно обраної вами земельної ділянки для купівлі можна через Державний земельний кадастр - єдину державну геоінформаційну систему відомостей  про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель тощо. Але єдиної бази по ділянках, які виставлені на продаж, немає. Про це йдеться у відповіді на запит «Судово-юридичної газети» від Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

У відомстві наголосили, що Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей  про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель тощо.

До Державного земельного кадастру включаються такі відомості про земельні ділянки: кадастровий номер; місце розташування, у тому числі дані Державного адресного реєстру (за наявності); опис меж; площа; міри ліній по периметру; координати поворотних точок меж; дані про прив'язку поворотних точок меж до пунктів державної геодезичної мережі; дані про якісний стан земель та про бонітування ґрунтів; відомості про інші об'єкти Державного земельного кадастру, до яких територіально (повністю або частково) входить земельна ділянка; цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель); склад угідь із зазначенням контурів будівель і споруд, їх назв; відомості про обмеження у використанні земельних ділянок; відомості про частину земельної ділянки тощо.

При цьому дані з надаються у формі витягів з Держземкадастру; довідок, що містять узагальнену інформацію про землі (території); викопіювань з картографічної основи Державного земельного кадастру, кадастрової карти (плану); копій документів, що створюються під час ведення Державного земельного кадастру.

А от єдиної бази земельних ділянок немає. У відомстві вказали, що обов'язковість розміщення оголошення про продаж  земельної ділянки приватної власності на інформаційних ресурсах земельним законодавством не передбачена. При цьому придбати ділянку можна на торгах.

Порядок проведення  земельних  торгів є обов'язковим у разі, якщо на земельних  торгах здійснюються: продаж земельних  ділянок  державної та  комунальної  власності,  передача  їх  у користування   за рішенням  Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки  Крим, відповідних органів  виконавчої  влади,  органів  місцевого  самоврядування.

Земельні торги проводяться в електронній торговій системі, що перебуває у державній власності.

При цьому організатор земельних торгів через особистий кабінет публікує в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів, до якого додаються документи та матеріали на лот (документація).

У відомстві наголосили, що для отримання  інформації  стосовно  земельних  ділянок  державної та комунальної власності, що пропонуються до продажу, необхідно звернутися до відповідних органів, які розпоряджаються  земельними  ділянками на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва