Інвестування в облігації державної позики та хто платитиме внески: деталі введення накопичувальної пенсійної системи

13:50, 9 сентября 2021
Міністерство соціальної політики повідомило «Судово-юридичній газеті», яка робота проведена в напрямку запровадження накопичувальної пенсійної системи.
Інвестування в облігації державної позики та хто платитиме внески: деталі введення накопичувальної пенсійної системи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 серпня було оприлюднено інтерв’ю Міністра фінансів України Сергія Марченка. Серед іншого він повідомив цікаві деталі про розробку пенсійної реформи, а саме запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Зокрема, за словами міністра, на початку початковим інструментом для формування вкладення можуть бути облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).

Далі Міністр сказав про таку схему формування накопичувальної системи, цитата: «1% з ЄСВ, 1% - за рахунок іншого джерела. Це може бути ПДФО (це дискутується) або пряма бюджетна програма, до чого ми більш схильні. Мінфін пропонує: давайте створимо окрему пряму бюджетну програму, скажімо, "Внесок держави в накопичувальну пенсійну систему". Умовно, якщо ти дав 1% або 1,5%, держава дає стільки ж. Для молоді зробити з коефіцієнтом, заохотити - якщо ти додатково вклав кошти в накопичувальний пенсійний фонд, держава додасть. Це має бути система, яка створить умови для того, аби громадяни зацікавилися своїм пенсійним майбутнім».

Відтак «Судово-юридична газета» звернулася до Міністерства соціальної політики України аби дізнатися деталі запланованих ініціатив.

«Вимоги до напрямків та інструментів інвестування пенсійних накопичень будуть встановлюватися регулятором, яким є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. При цьому згідно з чинним законодавством недержавні пенсійні фонди можуть інвестувати в ОВДП до 50 відсотків пенсійних активів», - сказано у відповіді.

Чиновники наголосили, що під словами міністра, що на початковому етапі основним інструментом для вкладень можуть бути ОВДП, слід розуміти про можливість збільшення відсотка пенсійних активів, які буде дозволено інвестувати в ОВДП.

Далі в Міністерстві наголосили, що проектом Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» (реєстр. № 2683-3 від 07.05.2021) передбачається, що сплату накопичувальних внесків, як за себе, так і за працівників, здійснюватимуть роботодавці за аналогічною процедурою зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) – 2% від заробітної плати (доходу). Порядок сплати накопичувального внеску регулюватиметься Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», до якого будуть внесені відповідні зміни. При цьому в Мінсоцполітики підкреслили, що питання фінансування пенсійних внесків залишається наразі дискусійним.

Стосовно того, яким чином буде реалізовано Конституцією право на пенсію для осіб, які не хочуть або не змогли відраховувати кошти у приватні пенсійні фонди, то у Мінсоцполітики наголосили, що згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перший та другий рівні системи пенсійного забезпечення в Україні є загальнообов’язковими. Третій рівень базується на засадах добровільної участі громадян.

Відповідно громадяни, які законом передбачені як учасники/платники системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення не можуть відмовитися від сплати накопичувальних внесків, якщо інше не буде передбачено законом.

«Разом з тим запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення відбуватиметься додатково до існуючої солідарної пенсійної системи. Таким чином незалежно від того, чи відраховувала людина пенсійні внески до накопичувальної пенсійної системи, право на пенсію буде забезпечено за рахунок виплат із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування», - повідомили чиновники.

Також у Мінсоцполітики повідомили, що кошти учасника накопичувальної системи, що помер, які знаходяться на його індивідуальному пенсійному рахунку, успадковуються згідно з чинним законодавством.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Сергій Марченко заявив, що в Україні планують створити Державний накопичувальний̆ фонд, який на початку буде єдиним для всіх, гарантування вкладів цього фонду буде стовідсотковим.

Крім того, ми писали, що стартувало інтернет-голосування за членів Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки: SUD.UA під № 64.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси