Як відбуватиметься захист дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії

18:07, 13 сентября 2021
У новому порядку передбачаються жорсткіші вимоги до здобувачів стосовно плагіату та заборона участі у спецрадах громадянам Росії.
Як відбуватиметься захист дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії
Джерело фото: iStock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань освіти науки та інновацій рекомендував Міністерству освіти і науки України (МОН) пришвидшити схвалення Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії та подання його на затвердження Кабінету Міністрів України. Про це оголосили на засіданні комітету.

У проекті Порядку зазначено, що дисертація виконується державною або англійською мовою.

При цьому дисертація не повинна містити результатів, оприлюднених у магістерській кваліфікаційній роботі.

А от максимальний або мінімальний обсяг основного тексту дисертації, а також інші вимоги встановлюються закладом.

Дисертація може бути подана до захисту у вигляді спеціально підготовленого рукопису або, за бажанням здобувача та за погодженням з науковим керівником, у вигляді не менше трьох статей одноосібного авторства, оприлюднених у періодичних наукових фахових виданнях, які віднесені до першого-третього квартилів (Q1-Q3) відповідно до класифікації SCImago Journal and Country Rank або Journal Citation Reports (крім видань з Росії), до яких додаються вступний і заключний розділи, що обґрунтовують цілісність змісту цих статей та новизну викладених наукових результатів.

У разі подання дисертації до захисту у вигляді спеціально підготовленого рукопису основні її наукові результати мають бути висвітлені не менше ніж у трьох наукових публікаціях, до яких зараховуються:

1) статті одноосібного авторства або у співавторстві;

2) статті у періодичних наукових виданнях, проіндексованих у базах даних Web of Science Core Collection та/або Scopus;

3) не більше одного патенту на винахід, що пройшов кваліфікаційну експертизу та який безпосередньо стосується наукових результатів дисертації;

4) монографії.

Після отримання висновку про наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дисертації з оцінкою роботи здобувач має право звернутися до вченої ради закладу, в якому він виконав освітньо-наукову програму, з письмовою заявою про утворення разової ради для захисту.

Вчена рада не пізніше двох місяців із дня отримання заяви здобувача утворює разову раду у складі п’яти членів – голови разової ради, двох рецензентів та двох офіційних опонентів. У разі, якщо рецензентом або офіційним опонентом призначається особа, яка має ступінь доктора філософії або кандидата наук, такий науковий ступінь має бути присуджений не раніше як за три роки до утворення разової ради. Офіційні опоненти не можуть працювати в одному і тому закладі.

 Особа не може входити до складу разової ради, якщо вона:

1) є науковим керівником здобувача;

2) є керівником закладу, в якому утворюється разова рада;

3) є співавтором наукових публікацій здобувача або є співавтором наукових публікацій, за якими визначається компетентність вченого за тематикою дослідження здобувача, разом із вченим, який пропонується на офіційного опонента;

4) має реальний чи потенційний конфлікт інтересів щодо здобувача;

5) щодо неї встановлено порушення академічної доброчесності;

6) є громадянином або  працівником закладу освіти Росії;

7) не володіє мовою захисту в обсязі, достатньому для кваліфікованого проведення атестації здобувача.

При цьому одна особа протягом календарного року може входити не більше як до восьми разових рад.

Дата проведення атестації здобувача призначається не раніше за 60 днів та не пізніше 90 днів від дня утворення разової ради.

 Протягом п’яти робочих днів із дня прийняття рішення про утворення разової ради заклад:

1) оприлюднює на своєму офіційному вебсайті електронний файл із текстом дисертації здобувача;

2) подає інформацію про утворення разової ради до інформаційної системи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО);

3) передає один друкований примірник дисертації, підписаний здобувачем, до бібліотеки закладу.

Протягом 45 днів із дня оприлюднення НАЗЯВО інформації про утворення разової ради кожен рецензент подає разовій раді рецензію, а кожен офіційний опонент – відгук. Також у Проекті зазначено, що має відбутися перевірка на доброчесність.

Публічний захист дисертації проводиться на засіданні разової ради. Члени разової ради або здобувач можуть брати участь у засіданні разової ради за допомогою засобів відеозв’язку в режимі реального часу. Заклад забезпечує трансляцію захисту дисертації в режимі реального часу на своєму офіційному вебсайті, а також відеозапис такої трансляції.

Рішення про присудження ступеня доктора філософії вважається прийнятим, якщо його підтримали не менш як чотири члени разової ради.

Після прийняття разовою радою рішення про присудження або відмову у присудженні ступеня доктора філософії заклад:

1) протягом трьох робочих днів оприлюднює відповідне повідомлення та відеозапис трансляції захисту на своєму офіційному вебсайті;

2) протягом п’яти робочих днів оприлюднює копію протоколу засідання разової ради на своєму офіційному вебсайті;

3) протягом семи робочих днів подає інформацію про результати захисту до інформаційної системи НАЗЯВО.

Заклад видає здобувачеві диплом доктора філософії не пізніше тридцяти днів із дня захисту.

НАЗЯВО має право скасувати рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії у зв’язку із порушенням встановленої законодавством процедури захисту дисертації після видачі здобувачеві диплома доктора філософії. Національне агентство розглядає питання про скасування такого рішення лише у разі надходження до нього повідомлення, що може бути подане будь-яким суб’єктом наукової і науково-технічної діяльності, із зазначенням його прізвища та імені, протягом шести місяців із дня видачі диплома, має бути обґрунтованим та містити посилання на докази, що підтверджують наведені у ньому обставини. НАЗЯВО розглядає питання про скасування рішення про присудження ступеня протягом 90 днів із дня надходження до нього повідомлення.

Підставою для скасування рішення є встановлення у дисертації здобувача або наукових публікаціях, в яких висвітлені основні наукові результати, фактів академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації. Якщо до прийняття рішення НАЗЯВО це буде скасоване закладом, Національне агентство припиняє його розгляд.

У разі скасування рішення разової ради про присудження ступеня доктора філософії до видачі здобувачеві диплома доктора філософії такий диплом не видається. У разі скасування рішення після видачі здобувачеві диплома доктора філософії такий диплом вважається недійсним

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОН опублікувало проект порядку присудження ступеня доктора наук: що зміниться

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде