Чи потрібно представникам патронатної служби здавати іспити на знання української мови

13:50, 14 сентября 2021
З 16 липня стартували іспити на отримання сертифіката рівня володіння українською мовою.
Чи потрібно представникам патронатної служби здавати іспити на знання української мови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представники патронатної служби (помічники депутатів та суддів) -  відсутні у переліку тих, хто зобов’язаний здавати іспит на отримання сертифіката рівня володіння українською мовою.

Зокрема, у статті 9 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» володіти та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані, окрім депутатів, топ-чиновників, президента і міністрів також державні службовці; голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники; службовці Національного банку України; особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом; особи начальницького (середнього і вищого), старшинського, сержантського складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання; прокурори; судді; адвокати; нотаріуси; керівники закладів освіти всіх форм власності; педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники; медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я, посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

При цьому в Законі «Про державну службу» зазначено, що для участі в конкурсі кандидату на посаду державної служби необхідно подати копію Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою. Стосовно представників патронатної служби такої вимоги немає.

Нагадаємо, зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою можна за покликанням, натиснувши активну кнопку «АВТОРИЗУВАТИСЯ ЧЕРЕЗ ID.GOV.UA». Щоб здійснити електронну ідентифікацію особи, необхідно використовувати електронний підпис, BankID або застосунок Дія ID.

У регіонах іспитові майданчики працюватимуть за окремим графіком, залежно від кількості охочих.

У день іспиту

У Комісії наголосили, що після початку іспиту претендент не зможете потрапити на іспитовий майданчик. Претендент, який зареєструвався, але не з’явився на іспит, буде вважатися таким, який використав свою спробу скласти іспит. Повторно він зможе зареєструватися на іспит лише через 4 місяці.

Для участі в іспиті потрібно мати з собою документ, який посвідчує особу (паспорт, водійські права, електронний паспорт у застосунку «Дія») та УЕП на флешці, якщо Ви обрали такий спосіб авторизації. Без посвідчення особи не можна потрапити на іспитовий майданчик і скласти іспит.

На іспитовому майданчику особи зобов’язані постійно перебувати в масці. Особи без маски не будуть допущені до складання іспиту.

Відповідно до Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою претендентам заборонено: спілкуватися в будь-якій формі під час виконання завдань з іншими претендентами або третіми особами; списувати відповіді; використовувати засоби зв’язку, пристрої для зчитування, оброблення, збереження та відтворення інформації, що не передбачені процедурою проведення іспиту; робити помітки, що можуть ідентифікувати особу. Усе перераховане є підставою для припинення іспиту для претендента.

Державний сертифікат діє безстроково.

Орієнтовно іспит триває 30 хвилин.

Іспит охоплює письмову частину (29 тестових завдань) та усну (монолог).

Максимальна кількість балів за іспит для виконання службових обов’язків - 63.

На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката. Якщо особа не складе іспит, вона може повторно його скласти через 4 місяці

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада суддів відклала вимоги про здачу іспитів на знання української мови для помічників суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді