Депутати наполягають на відрядженні суддів в апеляційні суди: законопроект

11:07, 20 сентября 2021
За рахунок відряджень суддів в парламенті планують вирішити проблему з вакантними посадами в апеляційних судах
Депутати наполягають на відрядженні суддів в апеляційні суди: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проектом Закону № 6049 від 14.09.2021 «Про внесення змін до Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів з метою забезпечення здійснення правосуддя та усунення загрози припинення роботи апеляційних судів» пропонується тимчасово, до дня завершення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, наділити Вищу раду правосуддя повноваженнями здійснювати відрядження суддів місцевого, апеляційного суду або Верховного Суду до апеляційного суду тієї самої спеціалізації строком на один рік.

Відрядження буде здійснюватися Вищою радою правосуддя у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному апеляційному суді, загрозою припинення роботи апеляційного суду у зв’язку з надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя та за згодою відповідного судді.

Якщо обставини, що були підставою відрядження судді, продовжують існувати, за зверненням голови апеляційного суду, до якого суддя відряджений, та за згодою такого судді Вища рада правосуддя продовжує строк відрядження, але не більше ніж на один рік. Загальний строк відрядження не може перевищувати два роки.

Суддя, строк відрядження якого закінчився або стосовно якого Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений. У такому разі визначення нового судді (колегії суддів) для розгляду справ, які знаходилися на розгляді у судді та не розглянуті ним по суті, здійснюється в порядку, визначеному процесуальним законом.

Суддя, який відряджений до апеляційного суду тієї самої спеціалізації, здійснює правосуддя та отримує суддівську винагороду в суді, до якого його відряджено.

У тому разі якщо Вища рада правосуддя стане неповноважною внаслідок відсутності достатньої кількості її членів, відповідні повноваження пропонується надати Раді суддів України.

Законопроект з’явився у зв’язку із таким.

5 серпня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», яким відновлюється процес формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

При цьому за оцінкою нардепів сформувати повноважний склад ВККСУ можливо буде не раніше грудня 2021 року.

У пояснювальній записці до законопроекту його ініціатор, нардеп Денис Маслов, посилається на прогноз Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, згідно з яким завершення конкурсу на зайняття 346 посад суддів апеляційних судів, оголошеного 9 серпня 2019 року, може зайняти до 9 місяців. Зазначений конкурс зупинився на етапі допуску та перевірки документів, поданих кандидатами для участі. Всього для участі в конкурсі звернулося 2 208 осіб.

Оголошення та проведення нового конкурсу за цим же прогнозом Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може зайняти більше 11 місяців.

Все це дає народним обранцям підстави припускати, що ситуація цілком може й надалі погіршуватися – судді поступово ідуть у відставку, проблеми з фінансуванням залишаються невирішеними, а ресурс відрядження, запроваджений Законом № 679-IX від 04.06.2020 року, фактично себе вичерпав для апеляційних судів.

Тож існує реальний ризик того, що до моменту завершення ВККСУ відповідного конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів у апеляційних судах виникне надзвичайна ситуація, пов’язана з відсутністю суддів, які можуть здійснювати правосуддя та розглядати справи, що призведе до припинення роботи апеляційних судів, а тисячі людей будуть позбавлені доступу до правосуддя.

Саме цю проблему намагаються хоч тимчасово вирішити шляхом відрядження суддів до апеляційних судів.

Раніше як виключний і тимчасовий захід для вирішення проблеми з кадровим забезпеченням судів Верховною Радою було прийнято спеціальний Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» № 679-IX від 04.06.2020 року, яким Вища рада правосуддя наділялася повноваженнями здійснювати відрядження суддів без рекомендації чи подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Зазначені заходи запроваджено у період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Натомість зазначений Закон не дозволив збалансувати ситуацію у апеляційних судах, яка пов’язана з величезною кількістю відкритих вакансій та поступовим виходом суддів у відставку.

Нагадаємо, що штатна чисельність суддів апеляційних судів визначена на рівні 1 439. Натомість на даний час майже 40% посад суддів у апеляційних судах України вакантні.

У той же час майже 83% діючих суддів апеляційних судів можуть у будь-який час скористатися цим правом та припинити здійснювати правосуддя.

У пояснювальній записці до законопроекту наводяться такі цифри .

У Тернопільській області право на відставку мають 83% суддів апеляційних судів (15 суддів із 18), у Луганській області - 85% суддів апеляційних судів (12 суддів із 14),

у Житомирській області - 88% (15 суддів із 17),

у Кіровоградській області - 89% (17 суддів із 19),

у Миколаївській області - 90% (20 суддів із 22),

у Івано-Франківській області - 93% (14 суддів із 15),

у Чернігівській області - 94% (18 суддів із 19),

у Закарпатській області - 100% суддів (12 із 12),

у Хмельницькій області - 100% (17 із 17),

у Черкаській області - 100% (15 із 15).

Найкритичнішими випадками кадрового забезпечення апеляційних судів є:

- у Харківському апеляційному суді з 60 посад фактично зайняті лише 17;

- у Сумському апеляційному суді з 25 посад фактично зайняті лише 7. 

Також судді адміністративних судів наголосили, що виконання судових рішень є важливою складовою права кожного на справедливий суд.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області