Рада відновила строки надання адміністративних послуг, зупинених на час карантину

11:04, 21 сентября 2021
Парламент ухвалив закон про поновлення перебігу строків надання адміністративних послуг, що були призупинені на період встановлення карантину.
Рада відновила строки надання адміністративних послуг, зупинених на час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 вересня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект 5454 щодо поновлення перебігу строків надання адміністративних послуг, призупинених раніше на період карантину.

Йдеться про законопроект «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо перебігу строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг під час дії карантину».

Як зазначає ГНЕУ ВР, у чинному законі міститься норма, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом, та від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

У положеннях проекту пропонується встановити, що на період карантину тепер не буде зупинятися перебіг строків надання адміністративних та інших послуг (на відміну від строків звернення за наданням цих послуг, перебіг яких залишатиметься зупиненим).

«Наведена пропозиція не викликає заперечень по суті і може бути підтримана, адже нагальної потреби у зупиненні строків надання адміністративних послуг наразі вже немає.  

Однак варто зазначити, що строки надання адміністративних послуг регулюються Законом України «Про адміністративні послуги» (ст. 10). Тому Головне управління, як і раніше, вважає, що регламентація питання поновлення та подовження строків надання відповідних послуг мала б бути предметом регулювання згаданого Закону. Натомість, передбачений в проекті спосіб унормування суспільних відносин є доволі громіздким за формою та викликатиме суттєві труднощі у правозастосуванні. Адже, у разі прийняття пропонованого проекту, для визначення строків надання адміністративних послуг необхідно буде застосовувати приписи трьох різних законів, а саме: ст. 10 Закону України «Про адміністративні послуги», пп. 3 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону, до якого пропонується внести зміни, та приписи розділу ІІ «Прикінцеві положення» даного проекту у разі його прийняття як Закону.

Крім того, запропоновані зміни сформульовані невдало, внаслідок чого складається враження, що передбачена у проекті відмова від зупинення перебігу строків надання адміністративних та інших послуг матиме зворотну дію в часі», - зазначає ГНЕУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва