Чи повернуть прокурорам класні чини та формений одяг: що думають самі прокурори

12:14, 1 октября 2021
Депутати обіцяють прокурорам повернути не тільки класні чини, але і надбавку за них.
Чи повернуть прокурорам класні чини та формений одяг: що думають самі прокурори
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламенті ще з минулого року знаходиться законопроект № 3062 від 13.02.2020, який повертає прокурорам їх мундири та звання.

Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про прокуратуру», а саме:

  • Повернути механізм присвоєння класних чинів та форменого одягу прокурорам.
  • Уточнити вимоги до кандидатів на посади прокурорів в окружні та обласні прокуратури.
  • Встановити як підставу для притягнення до дисциплінарної відповідальності невиконання та/або неналежне виконання рішення координаційної наради відповідальними особами.
  • Визначити вимоги до форми та змісту дисциплінарної скарги про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

Чинна редакція ст. 106 Конституції України до теперішнього часу закріплює за Президентом України повноваження щодо присвоєння класних чинів.

Генеральний прокурор буде присвоювати класні чини згідно з Положенням про класні чини працівників органів прокуратури, а також вносити подання Президенту України про присвоєння класних чинів державного радника юстиції 1, 2 і 3 класів.

Прокурор, що звільняється з адміністративної посади з підстав неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов’язків, позбавляється класного чину у день звільнення.

Теж саме стосується і випадків порушення умов несумісності, вчинення корупційних порушень, набрання законної сили рішенням суду про визнання активів прокурора необґрунтованими або обвинувальним вироком; припинення громадянства або набуття громадянства іншої держави.

Крім того, у склад заробітної плати прокурора повернуть щомісячну надбавку за класний чин.

Формений одяг прокурорам буде видаватися безкоштовно.

Про те, які шанси є у прокурорів повернути собі форму та класні чини під час Конференції «Реформа прокуратури України 2019-2021 років: здобутки та подальші кроки» розповів «Судово-юридичній газеті» начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Олексій Бонюк.

«Для того, щоб бути ефективним, гарно виглядати, потрібні знання і навички. Форма вона тут особливо не допоможе. Переважна більшість прокурорів розуміють, що форма не повернеться. Можливо, якісь окремі відзнаки з’являться у прокурорів. Ну, наприклад, якійсь гарний бедж, щоб можна було зрозуміти, що перед вами в суді прокурор. Але, звичайно, що діловий стиль буде присутній. Я думаю, що найближчим часом з’явиться певний опис зовнішнього вигляду, якісь затверджені вимоги. Але я дуже сильно сумніваюся, що повернеться форма. Щодо класних чинів… у різних юрисдикціях це важливий нематеріальний мотиватор. І можливо буде доцільно і в Україні теж його передбачити. Наприклад, не пов’язуючи з якимось матеріальними чинниками, тому що якраз цей законопроект був розкритикований, що він вимагає додаткового бюджетного фінансування. У нас є ідея, що доцільно було б прив’язати наявність класного чину до оцінювання. І це буде класний додатковий мотиватор. Така ідея виношується і в принципі класні чини, вони узгоджуються з тими практиками, які є в Європі. Тому класні чини – це можливо, форма – дуже сильно сумніваюся», - пояснив Олексій Бонюк.

Також Генеральний прокурор Ірина Венедиктова зажадала прирівняти розмір зарплати прокурорів до розміру винагороди судді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді