Кабміну доручать порахувати кількість невиконаних судових рішень: Комітет погодив проект Постанови з зауваженнями

14:30, 21 октября 2021
У Раді вирішили нарешті порахувати, скільки коштів держава завинила власним громадянам згідно з судовими рішеннями.
Кабміну доручать порахувати кількість невиконаних судових рішень: Комітет погодив проект Постанови з зауваженнями
Джерело фото: u.9111s.ru
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної ради з питань цифрової трансформації на засіданні 20 жовтня підтримав проект Постанови «Про невідкладні заходи щодо забезпечення виконання рішень судів» № 6012 від 08.09.2021, автором якого є Галина Третьякова та група інших нардепів, із зауваженнями.

Комітет запропонував виключити Міністерство цифрової трансформації із переліку виконавців, передбачених проектом Постанови, і натомість долучити до її виконання Державну судову адміністрацію України.

Таку рекомендацію члени Комітету надали профільному Комітету з питань правової політики.

Приводом для цього стало те, що Міністерство цифрової трансформації не наділено повноваженнями щодо моніторингу діяльності судів України, Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та інших міжнародних судів щодо кількості рішень судів та коштів, які держава зобов'язана виплатити.

Проектом Постанови передбачається доручити Кабінету Міністрів України забезпечити:

- здійснення Міністерством юстиції України, Державною службою статистики України та Міністерством цифрової трансформації України у тримісячний строк моніторингу діяльності судів України, Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та інших міжнародних судів щодо кількості рішень судів, коштів, які держава зобов'язана виплатити, у тому числі сум штрафів та/або пені, які держава сплатила та має сплатити за невиконання рішень суду, а також суми окремо виплачених коштів за рішеннями судів із соціальних виплат громадянам України, починаючи з 2000 року;

- проведення Рахунковою палатою України у 2021 році аудиту стосовно витрачання коштів Державного бюджету України, передбачених на проекти і програми з виконання рішень судів України, Конституційного Суду України, Європейського Суду з прав людини та інших міжнародних судів щодо соціальних виплат громадянам України;

- здійснення верифікації отриманої інформації Міністерством юстиції України, Міністерством цифрової трансформації України та іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади із відповідними державними реєстрами.

Законопроекти для забезпечення реалізації права громадян на правосуддя у частині виконання рішень судів повинні бути розроблені та подані на розгляд Верховної Ради України Міністерством юстиції України спільно з Міністерством соціальної політики України, Міністерством у справах ветеранів України, Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством фінансів України.

У процесі буде задіяно Міністерство цифрової трансформації України, яке повинно буде розробити єдиний аналітичний формат, який дозволить швидко і якісно проаналізувати зібрану інформацію та проводити її моніторинг.

Верховна Рада та Президент України повинні бути проінформовані про виконання Постанови у тримісячний строк.

На такі радикальні кроки депутатів підштовхнули відсутність в Україні єдиного реєстру невиконаних судових рішень та відсутність єдиних статистичних даних щодо цієї проблематики.

Відтак сьогодні складно зробити будь-який аналіз діючої системи виконання судових рішень по соціальних виплатах та консолідований прогноз щодо видатків з Державного бюджету України на зазначені цілі.

Раніше Роман Лещенко розповів, чим замінять безоплатну приватизацію землі та що буде з ділянками під приватними садибами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки