За які операції з електронними коштами депутати хочуть встановити кримінальну відповідальність та віддавати під суд

11:14, 15 ноября 2021
Бюро економічної безпеки буде розслідувати справи про незаконні операції з електронними грошима.
За які операції з електронними коштами депутати хочуть встановити кримінальну відповідальність та віддавати під суд
Джерело фото: kherson.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати, члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, пропонують визнати злочинними окремі операції з електронними грошима.

З цією метою ними зареєстрований проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення, пов'язані з платіжними послугами № 6295 від 08.11.2021.

Його долю визначить Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується врегулювати такі основні питання:

1) запровадити адміністративну відповідальність за порушення порядку зайняття діяльністю на платіжному ринку та наділити уповноважених посадових осіб Національного банку України повноваженнями складати протоколи про такі адміністративні правопорушення, а розгляд справ цієї категорії віднести до повноважень судів;

2) посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з платіжними інструкціями, платіжними інструментами та іншими засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців;        

3) встановити кримінальну відповідальність за здійснення операцій з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України.

Кримінальний кодекс доповнять статтею 200-1 «Незаконні дії з електронними грошима», яка передбачає кримінальну відповідальність за надання послуг з випуску електронних грошей та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців, особами, які не пройшли авторизацію діяльності.

Покарання за такі операції буде передбачати штраф від трьох до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

За ті ж самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, покарають штрафом від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування у таких справах буде провадити скоріш за все Бюро економічної безпеки України (в оригіналі законопроекту зазначено, що вони розслідуються слідчими органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства).

Крім того, депутати хочуть довічно позбавляти права керування транспортними засобами за систематичні порушення.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва