Які правила визначення цін, проведення акцій та розпродажів містить законопроект про захист прав споживачів

11:25, 23 ноября 2021
Згідно із урядовим законопроектом ціни на продукцію будуть визначатися з додержанням певних умов.
Які правила визначення цін, проведення акцій та розпродажів містить законопроект про захист прав споживачів
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 листопада 2021 року на своєму засіданні Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні проект Закону «Про захист прав споживачів» (№ 6134).

Законопроект зареєстрований в парламенті Кабінетом Міністрів України, а розроблявся він Міністерством економіки України.

Якщо закон ухвалять, то ним будуть запроваджені нові вимоги до позначення цін на товари та послуги, головними з яких є такі.

Суб’єкт господарювання, який реалізує продукцію споживачеві, зазначає ціну продажу продукції та ціну за одиницю цієї продукції.

Ціна за одиницю продукції не зазначається, якщо вона ідентична ціні продажу. Якщо товар та харчовий продукт продаються на вагу, суб’єкт господарювання зазначає лише ціну за одиницю маси товару та харчового продукту.

На аукціонних торгах споживачам повинна повідомлятися стартова ціна продажу відповідної продукції.

Реклама, в якій повідомляється ціна продажу продукції, повинна містити також ціну за одиницю продукції.

Написи щодо ціни продажу і ціни за одиницю продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

Ціна продажу продукції не може бути виконана шрифтом меншого розміру, ніж ціна за одиницю продукції.

У разі коли до продажу пропонується набір товарів, харчових продуктів, робіт (послуг) чи їх поєднання, зазначаються зміст та ціна такого набору.

Вживання понять «знижка», «зменшена ціна», «вигода», «низька ціна», «акція» або будь-яких інших, аналогічних за значенням понять, дозволяється лише з додержанням таких умов:

1) якщо вони застосовуються до продукції, яку безпосередньо реалізує суб’єкт господарювання;

2) якщо вони застосовується протягом визначеного та обмеженого періоду часу;

3) якщо ціна продукції є нижчою від її звичайної ціни продажу.

Вживання поняття «розпродаж» або будь-яких інших, аналогічних йому понять, дозволяється лише з додержанням таких умов:

1) якщо здійснюється розпродаж усієї продукції у межах певного місця або чітко визначеної групи продукції;

2) якщо тривалість розпродажу обмежено в часі;

3) якщо ціна продукції, що підлягає розпродажу, є меншою від її звичайної ціни продажу.

У разі проведення розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни продажу суб’єкт господарювання не пізніше дня початку та протягом дії відповідної акції повідомляє споживачам у будь-який спосіб інформацію про звичайну ціну продажу продукції, що була встановлена до початку проведення відповідного розпродажу, застосування знижок або зменшення ціни продажу, а також ціну продажу цієї ж продукції, встановлену після їх початку.

Звичайною ціною продажу продукції є найменша ціна, за якою суб’єкт господарювання пропонував придбати продукцію протягом останніх тридцяти днів до повідомлення про початок проведення розпродажу, застосування знижок, зменшення ціни продажу або з дня початку продажу продукції, якщо період її продажу становить менше тридцяти днів.

Якщо суб’єкт господарювання знижує ціну продажу продукції поступово, звичайною ціною продажу є найменша ціна, за якою суб’єкт господарювання пропонував придбати продукцію до повідомлення про початок проведення розпродажу, застосування знижок, зменшення ціни продажу.

Згідно з іншими положеннями законопроекту, інтернет-магазини занесуть в спеціальний реєстр, а Держпродспоживслужба отримає можливість їх блокувати

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді