Чи встигатимуть суди розглядати справи про захист честі та гідності за два дні: проект змін до ЦПК

13:40, 28 ноября 2021
Мінімальні та жорсткі строки для розгляду спорів про захист честі, гідності та ділової репутації пропонується встановити в ЦПК.
Чи встигатимуть суди розглядати справи про захист честі та гідності за два дні: проект змін до ЦПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України вивчає законопроект 6221 від 25.10.2021 ««Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо порядку та строків розгляду справ у спорах про захист честі, гідності та ділової репутації, зокрема під час виборчого процесу».

Законопроектом пропонується до Цивільного процесуального кодексу України внести зміни, метою яких є запровадження розгляду справ про захист честі, гідності, ділової репутації особи, відновлення порушеного права в строк, який автор законопроекту вважає дійсно розумним.

Згідно з запропонованими ініціативами встановлюється, що строк розгляду справи про захист честі, гідності та ділової репутації по суті не повинен перевищувати тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції у таких спорах має бути розглянута протягом тридцяти днів із дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження, а апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції - протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

Виключення робиться для таких осіб:

- кандидат на пост Президента;

- кандидат у народні депутати України;

- кандидат у депутати;

- кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, їх довірена особа під час виборчого процесу;

- член ініціативної групи під час референдуму.

Для таких позивачів строк розгляду справи про захист честі, гідності та ділової репутації по суті не повинен перевищувати двох днів з дня відкриття провадження у справі.

Якщо апеляційну скаргу подають вищезазначені позивачі під час виборчого процесу, то така скарга розглядається в строк, який не повинен перевищувати двох днів з дня відкриття провадження у справі.

Одночасно Розділ ІІІ ЦПК пропонується доповнити новою главою 13 під назвою «Глава 13. Особливості позовного провадження у справах про захист честі, гідності та ділової репутації під час виборчого процесу».

Згідно з нею позовна заява про захист честі, гідності, ділової репутації під час виборчого процесу подається до суду, територіальна підсудність якого поширюється на територію за місцезнаходженням виборчої комісії, яка зареєструвала відповідного кандидата або за місцем проживання члена ініціативної групи.

Позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації під час виборчого процесу може бути подано у п’ятиденний строк із дня, коли кандидату на відповідних виборах, члену ініціативної групи, які визначені у частині першій цієї статті, стало відомо про факти, які посягають на їх гідність, честь чи ділову репутацію.

Суд розглядає справи, визначені цією статтею, за наявними матеріалами справи, якщо відповідачем не надано відзив без поважних причин у встановлений судом строк та (або) в разі неявки у судове засідання учасника справи, якщо він належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи.

У справах про захист честі, гідності та ділової репутації під час виборчого процесу суд проголошує повне судове рішення.

Копії судових рішень у справах, визначених цією статтею, невідкладно видаються учасникам справи або надсилаються їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення.

Суд апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ про захист честі, гідності та ділової репутації під час виборчого процесу не може повертати справу на новий розгляд.

Судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ про захист честі, гідності та ділової репутації під час виборчого процесу набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

Раніше розповідалося, хто буде встановлювати порядок ідентифікації користувачів мобільного зв’язку.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді