Зеленський зареєстрував в парламенті законопроект про громадянство суддів та їх помічників: деталі

15:19, 2 декабря 2021
Законопроект Зеленського містить зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».
Зеленський зареєстрував в парламенті законопроект про громадянство суддів та їх помічників: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував в Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства» (реєстр. № 6371 від 02.12.2021).

Проектом Закону України, зокрема, пропонується встановити обмеження на зайняття посад в органах системи правосуддя громадянами України, які мають або набули громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

Зокрема, згідно із законопроектом не включаються до списків присяжних громадяни, які мають громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

Не може бути призначений суддею громадянин, який має громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

Для участі у доборі кандидат на посаду судді буде подавати серед інших документів візуальну форму декларації про наявність (відсутність) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), про перебування (неперебування) в процедурі набуття (припинення) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) або витяг з неї.

Не можуть бути членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України особи, які мають громадянство (підданство) іноземної держави (іноземних держав).

 Разом із заявою про намір бути призначеною членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, кандидати (як і кандидати на посаду судді) будуть подавати візуальну форму декларації про наявність (відсутність) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), про перебування (неперебування) в процедурі набуття (припинення) громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) або витяг з неї.

Повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України будуть припинятися у разі припинення громадянства України або наявності у нього громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав), або виїзду за кордон на постійне проживання.

Відставка судді буде припинятися в разі припинення громадянства України або набуття ним громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав).

Помічником судді, згідно із законопроектом, може бути громадянин України, який не має громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав).

Метою таких змін Президент зазначає необхідність протидії використанню громадянами України громадянства (підданства) іноземної держави (іноземних держав) як інструмента втручання у внутрішні справи України, посягання на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Також повідомлялося, що коло осіб, які мають можливість оскаржити вирок суду, розширять.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки