Мінфін: «Відсутні законодавчі підстави для відшкодування карантинного обмеження суддівської винагороди у 2020 році»

10:02, 6 декабря 2021
У Мінфіні пояснили, чому не збільшили на 2022 рік видатки на виконання рішень судів на користь суддів та працівників апаратів судів.
Мінфін: «Відсутні законодавчі підстави для відшкодування карантинного обмеження суддівської винагороди у 2020 році»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 2 грудня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому Закон «Про Державний бюджет на 2022 рік» (законопроект 6000).

Що стосується судової влади, у Державній судовій адміністрації відмітили, що коштів все одно на всі потреби не вистачить.

До другого читання в Бюджеті на наступний рік збільшили фінансування для новопризначених  суддів місцевих та апеляційних судів (враховано додаткові видатки на суддівську винагороду з нарахуваннями в обсязі 500 млн грн).

Разом із тим, Міністерство фінансів відмовилося збільшувати видатки за бюджетною програмою «Виконання рішень судів на користь суддів  та працівників апаратів судів» (код 0501150). Її забезпечення залишиться на рівні 3 млн грн.

Нагадаємо, що у вересні Державна судова адміністрація повідомляла, що на 1 вересня 2021 року українські судді виграли процесів за «ковідними» позовами на 442 млн грн. Усього ж українські судді судів різних інстанцій та спеціалізацій заявили до судів позовів на загальну суму 1,12 млрд грн.

Як вказав Мінфін у поясненнях, «відсутні законодавчі підстави для відшкодування карантинного обмеження суддівської винагороди у 2020 році».

Таким чином, уряд проігнорував відповідне рішення Конституційного Суду України, яким обмеження розміру суддівської винагороди 2020 року було визнано неконституційним.

Також депутати просили передбачити належне фінансування за новими бюджетними програмами для Міністерства соціальної політики України, зокрема «Погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду».

Разом із тим, Мінфін у відповідь зазначив, що «видатки на виконання судових рішень з пенсійних виплат враховуються у складі бюджетної програми 2506080 «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду України».

Остаточний обсяг видатків на виконання судових рішень з перерахунку пенсійних виплат буде визначений під час затвердження Кабінетом Міністрів України бюджету Пенсійного фонду України на 2022 рік».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси