Депутати пропонують надати Зеленському можливість затверджувати Стратегію української національної ідентичності

08:36, 9 декабря 2021
Депутати від «Слуги народу» внесли до парламенту законопроект про утвердження української національної та громадянської ідентичності.
Депутати пропонують надати Зеленському можливість затверджувати Стратегію української національної ідентичності
Джерело фото: digital.report
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Зеленський як президент України отримає можливість затверджувати Стратегію утвердження української національної та громадянської ідентичності. Про це йдеться у законопроекті № 6341-1 «Про утвердження української національної та громадянської ідентичності», який внесли «слуги народу», серед яких Максим Бужанський, Данило Гетманцев, Юлія Гришина та інші.

У пояснювальній записці зазначено, що метою законопроекту є визначення основних принципів державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності задля виховання та розвитку громадянської самосвідомості та патріотизму громадянина України у багатонаціональній державі.

У проекті запроваджуються такі визначення:

  • українська громадянська ідентичність – стійке усвідомлення громадянином України свого політико-правового зв’язку з Україною, українським народом та громадянським суспільством;
  • українська національна ідентичність – стійке усвідомлення особою належності до української нації як самобутньої спільноти, об'єднаної назвою, символами, географічним та етносоціальним походженням, історичною пам'яттю, комплексом духовно-культурних цінностей, у тому числі українською мовою і народними традиціями.

У законопроекті зазначено, що цілями державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності є:

1) формування у громадян України, у тому числі дітей та молоді:

  • активної громадянської позиції на основі поваги до прав людини, духовних цінностей та національної самобутності українського народу;
  • громадянської стійкості;
  • патріотизму;
  • поваги до державних символів, суспільно-державних (національних) цінностей України, розуміння їх важливості для становлення держави;

2) формування та збереження української національної ідентичності у громадян України, закордонних українців;

3) забезпечення розвитку етнічної, культурної, релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України;

4) вільний розвиток, використання російської, інших мов національних меншин України;

5) активізація діяльності інститутів громадянського суспільства для досягнення цілей державної політики в зазначеній сфері;

6) поширення інформації про захисників та захисниць України, формування у суспільстві традицій вшанування пам’яті загиблих захисників та захисниць України;

7) формування готовності громадян до виконання конституційного обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України тощо.

Державне регулювання у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності мають здійснювати: президент, Кабінет Міністрів України, міністерства тощо.

Президент України за поданням Кабміну має затверджувати Стратегію утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Кабмін утворює Координаційну раду з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності, до складу якої входять представники суб’єктів, що здійснюють державне регулювання у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, а також представники інститутів громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування та сил безпеки і оборони (за згодою).

Запроваджуються волонтери сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності – особи, які здійснюють волонтерську діяльність за напрямом утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Фінансування відповідних програм може здійснювати за рахунок коштів державного бюджету, а також за рахунок добровільних внесків фізичних і юридичних осіб, у тому числі нерезидентів України, добровільних внесків урядів, агентств та установ іноземних держав (крім російських), міжнародних фінансових та інших організацій, зокрема у формі цільових грантів.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що раніше «слуги народу» внесли схожий законопроект № 6331 «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», який запроваджує Національну комісію з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду