Депутати можуть не повідомляти вартість майна, якщо вона їм не відома: у НАЗК знайшли винних

09:04, 10 декабря 2021
Голова НАЗК пояснив, хто винен у тому, що депутати, чиновники та судді можуть не повідомляти інформацію про вартість майна, якщо вона їм невідома.
Депутати можуть не повідомляти вартість майна, якщо вона їм не відома: у НАЗК знайшли винних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У запровадженні норми, яка дозволяє депутату, судді чи чиновнику не подавати до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) інформації про вартість набутого майна, якщо вона декларанту невідома, винна Верховна Рада. Про це, відповідаючи на питання «Судово-юридичної газети», зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

Нагадаємо, з 1 грудня набув чинності наказ НАЗК стосовно затвердження Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування (наказ 23.07.2021  № 450/21). У ньому, зокрема, вказано, що якщо вартість майна, набутого у власність суб’єктом декларування, йому невідома, повідомлення НАЗК не подається. Також встановлено, що інформація про отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку членом сім’ї суб’єкта декларування не подається.

«Фактично ця норма діяла і до 1 грудня, вона була закріплена в роз’ясненнях НАЗК. З 1 грудня ми для того, щоб полегшити декларантам розуміння того, як заповнювати декларацію, внесли її у відповідний наказ. Тобто, це не нова норма, вона діяла з самого початку декларування», - відзначив Олександр Новіков.

На запитання, чи не сприятиме таке регулювання зростанню корупційних ризиків серед депутатів та чиновників, Новіков відзначив таке:

«Це питання до парламенту. Якщо ти не знаєш цифр, ти не можеш їх написати, якщо ти приховав її, як пан Медведчук, тоді ти будеш нести відповідальність», - сказав голова НАЗК.

Крім того, Наказом НАЗК, який набув чинності 1 грудня, про Порядок ведення реєстру декларацій, передбачено видалення декларацій із Реєстру через 5 років. Олександр Новіков зазначив, що «це вимоги закону» (хоча раніше такої норми в акті НАЗК не було).

«У Законі «Про запобігання корупції» передбачено, що декларації зберігаються в Реєстрі увесь час, поки особа працює на державу, а видаляються через 5 років після того, як вона припинила бути публічним службовцем. Це вимога закону, не наказу. Цей наказ визначає лише порядок, як реалізовувати норми закону», – сказав чиновник.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала норми, які зроблять можливими видалення декларацій з реєстру.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде