Поліцейським дозволять підробляти лікарями та спортивними арбітрами: коротко про законопроект

11:00, 22 декабря 2021
Депутати скаржаться, що в Україні замало поліцейських, тому пропонують дозволити їм підробляти в поліції охорони.
Поліцейським дозволять підробляти лікарями та спортивними арбітрами: коротко про законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група нардепів зареєструвала в Верховній Раді законопроект № 6450 від 20.12.2021 Закону України «Про внесення зміни до статті 66 Закону України «Про Національну поліції» щодо службового сумісництва поліцейських».

Законопроектом передбачається статтю 66 Закону України «Про Національну поліцію» викласти в новій редакції, надавши поліцейським, які мають спеціальні звання молодшого та середнього складу поліції, у вільний від виконання службових обов’язків час, займатися за сумісництвом оплачуваною діяльністю в органах поліції охорони.

Встановлення порядку здійснення такої діяльності запропоновано покласти на Міністерство внутрішніх справу України, оскільки діяльність Національної поліції України спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ України.

Зазначене положення щодо сумісництва поліцейських не буде поширюватися на курсантів (слухачів) денної форми навчання закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.

Автори законопроекту пояснюють, що законопроект розроблено у зв’язку з необхідністю додаткового врегулювання питань службового сумісництва поліцейських та ефективного виконання поліцією завдань, зокрема забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку.

Нібито, кількість поліцейських на сьогодні є недостатньою, і цю проблему можна вирішити шляхом надання дозволу поліцейським у вільний від виконання службових обов’язків час добровільно займатися за сумісництвом оплачуваною діяльністю в органах поліції охорони. 

Крім того, на сьогодні згідно з частиною першою статті 66 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейський не може під час проходження служби займатися іншою оплачуваною діяльністю, крім науково-педагогічної, наукової або творчої.

Водночас вказане обмеження не узгоджується з частиною першою статті 25 Закону України «Про запобігання корупції», згідно з якою зазначені у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону особи, у тому числі поліцейські, мають право займатися певними видами оплачуваної діяльності (викладацькою, науковою і творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою із спорту).

Ці норми вирішили узгодити та перенести відповідні положення в Закон України «Про Національну поліцію».

Тож, поліцейський зможе під час проходження служби займатися викладацькою, науковою і творчою діяльністю, медичною практикою, інструкторською та суддівською практикою із спорту.

Також стало відомо, що законопроект про сповіщувачів, які допомагатимуть поліцейським ловити порушників ПДР, відправився в сесійну залу. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді