У який термін військовозобов’язані жінки мають стати на військовий облік

17:26, 23 декабря 2021
Чи є алгоритм взяття на військовий облік осіб жіночої статі.
У який термін військовозобов’язані жінки мають стати на військовий облік
Джерело фото: інформаційне агентство Міністерства оборони України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони про розширення списку професій, який зобов'язує жінок стати на військовий облік. Документ оприлюднений у Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів Міністерства юстиції України.

На конференції Командування Сухопутних військ було роз’яснено кілька моментів стосовно взяття жінок на військовий облік.

На військовий облік жінки мають стати до кінця 2022 року

Начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ Роман Горбач повідомив:

«До кінця 2022 року жоден керівник підприємства, організації, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік, а також самі жінки, які мають ставати на військовий облік, до цього часу однозначно не будуть притягуватися до жодної відповідальності. Тобто адміністративні санкції з боку начальників територіальних центрів контактування до них застосовуватися не будуть».

Також він зазначив, що метою таких рішень є приведення військового обліку людських ресурсів на території держави до вимог чинного законодавства. У результаті цього буде чітке уявлення щодо наявних дефіцитних військово-облікових спеціальностей, які у разі необхідності можуть бути використані для оборони нашої держави.

Алгоритм взяття жінок на військовий облік

Полковник Валерій Куценко розповів про процес взяття на облік військовозобов’язаних жінок:

«Алгоритм взяття на облік жінок нічим не відрізняється від алгоритму постановки на військовий облік військовозобов’язаного чоловіка. Є перелік професій, які мають бути поставлені на військовий облік за спорідненими військовими спеціальностями.

Тобто військовозобов’язані жінка повідомити свого керівника підприємства, далі з’явитися до територіального центру комплектування до кінця 2022 року і з’ясувати, чи підлягає вона військовому обліку. Є вікові обмеження, обмеження за станом здоров’я».

Він додав, що жінка пише заяву, що вона хоче стати на військовий облік. Далі  надає відповідні копії та оригінали документів – паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про закінчення навчального закладу, довідку з роботи, на якій вона працює на даний момент.

Тоді начальником територіального центру комплектування буде вирішено, чи підлягає до взяття на облік. У випадку підлягання, вона буде направлена до проходження військово-лікарської комісії по місцю реєстрації свого проживання.

«Що стосується підприємства, установ та організацій, то незалежно від форми власності, всі ведуть первинний облік військовозобов’язаних. До цього переліку, крім медичних працівників і осіб, які проходили раніше військову службу, на даний час залучаються інші спеціальності», - пояснив полковник.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міноборони готує алгоритм дій, як жінкам стати на військовий облік.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді