Чи ставитимуть жінок на військовий облік добровільно: «слуги народу» внесли новий законопроект

17:06, 4 января 2022
«Слуги народу» внесли законопроект, який регулює порядок військового обліку жінок.
Чи ставитимуть жінок на військовий облік добровільно: «слуги народу» внесли новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Жінки, окрім медичних працівників, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть добровільно стати  на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням. Про це йдеться у законопроекті № 6482-1 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», який вніс до парламенту «слуга народу» Дмитро Костюк.

Автор пропонує передбачити, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням. Жінки, які мають медичну спеціальність та/або професію, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Відзначимо, це вже не перший подібний законопроект від «слуг народу», раніше свій проект до парламенту вніс Максим Бужанський.

Нагадаємо, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» пункт 11 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» було викладено в новій редакції, відповідно до якої жінки, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми теж беруться на військовий облік.

З наказу випливає, що на військовий облік повинні стати жінки у віці від 18 до 60 років. За ухилення від цього передбачені санкції у вигляді штрафу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, у який термін військовозобов’язані жінки мають стати на військовий облік.

Додамо, що Міноборони готує алгоритм дій, як жінкам стати на військовий облік.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagramщоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області