Ірина Венедіктова розповіла про «самоочищення прокуратури від «паршивих овець»

16:50, 13 января 2022
Венедіктова розповіла, що заступника начальника одного з відділів Офісу Генпрокурора викрили на підбурюванні до надання неправомірної вигоди і шахрайстві.
Ірина Венедіктова розповіла про «самоочищення прокуратури від «паршивих овець»
Джерело фото: facebook.com.VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова навела дані про боротьбу з корупцією у прокуратурі.

«Викрили заступника начальника одного з відділів Офісу Генпрокурора та його спільника-посередника на підбурюванні до надання неправомірної вигоди і шахрайстві. Розкрили злочинну схему прокурори САП із детективами НАБУ за сприяння Генінспекції Офісу Генпрокурора. Наразі обом повідомлено про підозру.

За даними слідства, працівник прокуратури запропонував підприємцеві за винагороду посприяти у закритті кримінального провадження, процесуальне керівництво у якому здійснюють прокурори Офісу Генпрокурора, і до якого він не має жодного стосунку чи впливу. Також він мав допомогти у поверненні вилучених під час обшуків комп’ютерної техніки та автомобілів Mercedes-Benz S400 CDI, Porshe Macan GTS, Bentley Continеntal GT, Land Rover Range Rover.

За ці послуги він запропонував бізнесмену надати йому 100 тис. дол США, а потім збільшив суму до 150 тис. дол США. Кошти прокурор нібито мав передати керівництву Офісу Генпрокурора.

Це вже не перший «ділок», виведений на чисту воду, який прикривається прізвищами керівників прокуратури», - розповіла вона.

«Торік ми завершили наймасштабніше в історії прокуратури кадрове перезавантаження за критеріями професійності та доброчесності через атестацію. В новій прокуратурі не місце тим, хто нехтує Присягою та етикою, плює на обов’язки чи порушує закон, який має захищати. Тож очищення через притягнення до кримінальної відповідальності та дисциплінарні процедури – процес перманентний і принциповий. У нас не покривають своїх, не закривають очі на «огріхи».

У 2021 році Генеральною інспекцією Офісу Генпрокурора притягнуто до кримінальної відповідальності 21 працівника органів прокуратури. 12 із них - за вчинення корупційних кримінальних правопорушень.

У липні повідомлено про підозру прокурору відділу окружної прокуратури Запорізької області у вимаганні від представника фірми-забудовника неправомірної вигоди у вигляді передачі у власність котеджу орієнтовною вартістю 50 тисяч доларів США. Взамін він мав закрити кримінальне провадження та не створювати перешкод у будівництві. Дізнавшись, що усі котеджі продані, прокурор погодився на хабар у розмірі 25 тисяч доларів США. До підозрюваного було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

У грудні повідомили про підозру прокурору відділу Миколаївської обласної прокуратури. За даними слідства, він висловив прохання про надання неправомірної вигоди в сумі 20 тисяч доларів США за зміну раніше повідомленої сину заявника підозри із замаху на вбивство на хуліганство, сприяння в отриманні запобіжного заходу без тримання під вартою і умовного терміну покарання.

Такі справи ми доводимо до кінця - у 2021 за результатами підтримання публічного обвинувачення прокурорами судами ухвалено 9 обвинувальних вироків. Із них 2 із реальною мірою покарання – за корупційні правопорушення прокурорів засуджено до 7 та 8 років позбавлення волі.

Одночасно ми боремось і з адміністративними правопорушеннями, пов’язаними із корупцією. У 10 справах за розглядом таких протоколів працівників прокуратури визнано винними у вчиненні адмінправопорушень та накладено штрафи.

Загалом у 2021 році завершено 388 службових розслідувань. За їх результатами подано дисциплінарні скарги стосовно прокурорів. За рік до дисциплінарної відповідальності притягнуто 53 прокурори, до 16 із них застосовано стягнення у вигляді звільнення. І майже третину цих рішень прийнято вже новоствореним відповідним органом, що здійснює дисциплінарне провадження, який розпочав свою діяльність у листопаді 2021 року.

Нам вдалося у досить стислі строки його сформувати. Для цього ми провели Всеукраїнську конференцію прокурорів. Оперативно зібрався і призначив своїх представників з’їзд представників юридичних вишів та наукових установ. Уповноважений ВР з прав людини за погодженням із парламентським Комітетом з питань правоохоронної діяльності також призначили своїх членів. Відновлення роботи дисциплінарного органу після перехідного періоду – надважливий крок у 2021.

Порядок і дотримання закону – складові ефективності прокуратури та запорука довіри для неї. І саме для цього ми самоочищуємось і трансформуємось», - заявила Генпрокурор.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде