Вміння стріляти та орієнтуватися на місцевості: Кабмін схвалив порядок військової підготовки для громадян, починаючи зі школи

17:28, 13 января 2022
У порядку зазначені основи військової підготовки, які чекають на школярів, студентів та тих, хто не служив у війську, незалежно від статі.
Вміння стріляти та орієнтуватися на місцевості: Кабмін схвалив порядок військової підготовки для громадян, починаючи зі школи
Джерело фото: lviv.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Учні та студенти незалежно від статі будуть проходити початкову військову підготовку, а решта громадян, які не проходили військову службу, будуть вчитися стріляти і орієнтуватися на місцевості в рамках базової підготовки. Відповідний порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву затвердив Кабінет Міністрів України.

У порядку зазначено, що загальновійськова підготовка громадян здійснюється в мирний час та особливий період незалежно від політичних та інших вподобань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання з метою формування в суспільстві готовності до стійкого опору агресору, зокрема в інформаційному просторі, патріотичної свідомості та стійкої мотивації тощо.

Таку підготовку мають проходити громадяни допризовного, призовного віку, військовозобов’язані, резервісти та інші громадяни, які виявлять бажання долучитися до національного спротиву.

Загальновійськова підготовка поділяється на початкову і базову. Початкова здійснюється з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості, ознайомлення з місцем і роллю громадянина у зв’язку з усвідомленням свого обов’язку щодо збройного захисту України.

У рамках такої підготовки передбачається військово-патріотичне виховання; ознайомлення з основами законодавства щодо захисту України, цивільного захисту населення, надання медичної допомоги та особистої безпеки, розширення та освоєння інформації про Збройні сили України (ЗСУ); здійснення морально-психологічної підготовки до військової служби.

Базова підготовка буде здійснюватися з метою підготовки громадянина до виконання завдань у мирний і у воєнний час. Ця підготовка, зокрема, передбачає освоєння володіння стрілецькою зброєю, вміння орієнтуватися на місцевості.

Відповідальними за організацію загальновійськової підготовки є міністерства освіти і науки (МОН) та оборони. Причому МОН відповідає за початкову підготовку, а Міноборони – за базову.

У порядку прописано, що початкова підготовка реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти в школах, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти тощо. Загалом вона проводиться шляхом викладання предмету «Захист України». Для допомоги вчителям (викладачам) у проведенні таких занять можуть залучатися представники військових частин ЗСУ.

Педагогічні працівники, які проводять початкову підготовку, повинні бути офіцерами запасу або резервістами офіцерського складу. Окремо прописано, що такі вчителі мають бути спроможні за віком та станом здоров’я якісно проводити заняття.

У разі, коли неможливо укомплектувати такі посади офіцерами запасу або резервістами офіцерського складу, педагогічними працівниками можуть бути призначені добре підготовлені та досвідчені сержанти (старшини), солдати (матроси) запасу або резерву. При цьому самі викладачі таких предметів будуть зобов’язані пройти відповідні курси підвищення кваліфікації (не менше 30 годин у міжатестаційний період) у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, які організовуються Міноборони.

Окремим пунктом передбачено необхідність створення матеріально-технічної бази для таких занять.

Що стосується базової підготовки, то вона проводиться з громадянами призовного віку, військовозобов’язаними та резервістами, які не проходили військову службу чи не виконували військового обов’язку в запасі. Вона проводиться у формі навчальних занять із загально-військових дисциплін та навчальних зборів.

При цьому навчання ведення вогню з визначених видів зброї бойовими патронами проводиться на стрільбищах і в тирах військових частин, вищих військових навчальних закладів, громадської організації «Товариство сприяння обороні України» і спортивних організацій. Такі практичні заняття повинні становити не менш як 70 відсотків навчального часу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що міністр внутрішніх справ Денис Монастирський пропонує запровадити у закладах освіти курси, які сформують базові військові навички.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей