Кабмін пропонує переглянути положення щодо використання електронних довірчих послуг

12:42, 27 января 2022
Які зміни у порядку ухвалення судових рішень передбачає відповідний законопроект.
Кабмін пропонує переглянути положення щодо використання електронних довірчих послуг
Джерело фото: crf-ro.org.br
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу урядовий законопроект № 6173 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації».

«Проект акта передбачає перегляд положень, що стосуються використання електронних довірчих послуг, зокрема, випадків обов’язкового використання кваліфікованих електронних підписів та печаток, сертифікатів відкритих ключів, на яких вони базуються, а також створення законодавчих передумов для використання інших видів електронних підписів та печаток», - йдеться у пояснювальній записці.

Також документом пропонується детальніше врегулювати питання сертифікації засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що проводитиметься органами з оцінки відповідності, які акредитовані національним органом України з акредитації на проведення такої сертифікації.

Зокрема, законопроектом пропонується частину 8 статті 42 Господарського процесуального кодексу України викласти у такій редакції. Це стосується прав та обов’язків учасників справи.

«Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, на такі документи накладається електронний підпис учасника справи (його представника) відповідно до вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги”».

Також зміни можуть відбутися у частині 8 статті 233 щодо порядку ухвалення судових рішень.

Запропонована редакція виглядає так:

«Судові рішення викладаються в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення відповідних форм процесуальних документів, передбачених Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. На судове рішення, викладене в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис судді (в разі колегіального розгляду – кваліфіковані електронні підписи всіх суддів, що входять до складу колегії)».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Нацбанк розповів, чи має кредитний договір в е-формі таку ж силу, як паперовий.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду