Що відбувається навколо конкурсу в БЕБ та чому не запрацювали територіальні управління

14:09, 28 января 2022
Конкурс на обрання керівників теруправлінь БЕБ так і не був оголошений: чому БЕБ не може здійснювати належне досудове розслідування.
Що відбувається навколо конкурсу в БЕБ та чому не запрацювали територіальні управління
Джерело фото: images.novyny.live
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вже добігає кінця січень 2022 року, а Бюро економічної безпеки України досі не оголосило конкурс на обрання керівників територіальних управлінь Бюро.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 03.11.2021 року  прийняв рішення про утворення територіальних органів Бюро економічної безпеки. Вони були утворені як юридичні особи публічного права.

Всього в Україні повинно було запрацювати 23 територіальних управління БЕБ.

У листопаді 2021 року керівник БЕБ Вадим Мельник «ударними темпами» провів конкурс на обрання посадових осіб центрального апарату БЕБ: держслужбовців, аналітиків та детективів.  При цьому він розповів ЗМІ, що більше половини найнятих у БЕБ співробітників – екс-працівники ДФС, яку раніше очолював сам пан Мельник. Детальніше про те, як проходив конкурс – у сюжеті Право ТВ.

На кінець 2021 року, за даними офіційного сайту БЕБ за період 23.08.2021- 24.11.2021 в центральний апарат Бюро були працевлаштовані 214 осіб. За період 25.11.2021- 28.12.2021 на роботу була прийнята ще 21 особа із 700 необхідних за штатним розкладом. Чотири особи було звільнено.

На цьому справа і завершилася. Більше ніяких конкурсів Бюро не оголошувало та не проводило, хоча Вадим Мельник публічно обіцяв, в тому числі народним депутатам України, що керівництво територіальних управлінь буде призначено до 30.12.2021, і що БЕБ почне формування штату теруправлінь вже на початку січня 2022 року.

Було заплановано до кінця лютого 2022 року набрати не менше 30% працівників всіх територіальних апаратів і центрального апарату, що складало б 1600 осіб.

Одночасно очікувалося, що перші кримінальні провадження передадуть в БЕБ в кількості 1500-2000 штук.

Конкурс на обрання очільників теруправлінь, попри обіцянки Вадима Мельника провести його до кінця 2021 року, навіть не був оголошений. Тут додамо, що Уряд вже виділив для теруправлінь БЕБ 46 автомобілів.

Зволікання з цим питанням призвело до такого.

В ухвалі по справі № 483/807/21 Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області констатував таке:

«Постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2021р. № 1135 «Про утворення територіальних органів Бюро економічної безпеки» передбачено утворення як юридичних осіб публічного права 23 територіальних органів Бюро економічної безпеки, які фактично ще не розпочали роботу.

При цьому центральний апарат Бюро економічної безпеки сформовано лише на 30% від його граничної кадрової чисельності, що у сукупності із навантаженням на його детективів, яке становить на кожного детектива понад 2 складні кримінальні провадження по декілька епізодів кожне із значним обсягом та специфікою процесуальних дій, необхідних для здійснення розслідування, а також територіальною віддаленістю від місця вчинення кримінальних правопорушень не дає цьому органу змогу здійснити належне досудове розслідування згаданого кримінального провадження».

Наразі, як свідчить судова практика, досудове розслідування у кримінальних провадженнях, які підслідні БЕБ, проводять і слідчі підрозділи поліції, і СБУ.

У справі № 265/10307/21 Орджонікідзевський районний суд м. Маріуполя Донецької області не прийняв до провадження клопотання про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, оскільки дане клопотання не підсудне слідчому судді.

Суд зазначив, що територіальні відділи Бюро економічної безпеки України, в повноваження яких входить здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ст. 204 КК України, не розпочали свою діяльність, їх юридична адреса не визначена.

Системний аналіз норм КПК України однозначно вказує на те, що клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема клопотання про скасування арешту майна, повинні розглядатись слідчими суддями місцевого суду, в межах юрисдикції якого знаходяться слідчі підрозділи відповідних правоохоронних органів.

Фактичне місцезнаходження структурного підрозділу органу досудового розслідування на сьогоднішній час не визначено.

Час показав, що не тільки працівників теруправлінь не набрали, але ще й примудрилися потрапити в скандал.

11 січня екс-радник директора Державного бюро розслідувань Олег Шрам повідомив у соціальних мережах про те, що «співробітники ДБР проводять обшуки у співробітника БЕБ, який уже зайнявся своїми «безпосередніми обов'язками» - збиранням кешу із суб'єктів підприємницької діяльності».

А вже 12 січня Офіс Генпрокурора повідомив, що насправді, під час отримання 1,75 млн грн затримано керівника комунального підприємства та «співробітника правоохоронних органів, який забезпечував реалізацію злочинної схеми». При цьому, як зазначив Офіс Генпрокурора, у схемі було задіяно «співробітників правоохоронних органів». Про те, що це «колишні» співробітники – Офіс не вказав.

Як виявилося, цим правоохоронцем був співробітник БЕБ, що визнали в самому Бюро, зазначивши, що його раніше вже звільнено.

Коли громадськість почала хвилюватися з приводу конкурсів, на офіційному сайті Бюро економічної безпеки з’явилося повідомлення, що ось-ось розпочнеться новий етап конкурсних відборів «за оновленою методикою, яка розроблена із залученням академічної спільноти та міжнародних партнерів».

Одночасно в БЕБ обурилися чутками про існування «договірних» шляхів працевлаштування до його територіальних управлінь (конкурс до яких ще навіть не був оголошений) і доручили розбиратися з чутками Управлінню внутрішньої безпеки та захисту працівників БЕБ. Останнє нібито взялося перевіряти інформацію. 

В Бюро просили у випадку надходження таких «пропозицій», негайно звертатися до правоохоронних органів та викривати шахраїв які «гарантують» працевлаштування.

Проте такі дивні метаморфози не завадили «вибити» у Кабміну гроші на підвищення заробітної плати співробітникам БЕБ.

Головне питання: коли нарешті БЕБ запрацює належним чином в повному обсязі, залишається без відповіді.

P.S. Директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник запам’ятався журналістам своєю декларацією (коли заявив «вибачте, що не жебрак») та відмовою позбавитися в роботі Бюро практики застосування «масок-шоу». Останнє пояснювалося необхідністю забезпечити фізичну безпеку роботи працівників Бюро економічної безпеки.

Він же виступив за повернення кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво, оголошував боротьбу контрабанді навушників та подрібненню діяльності бізнесу через ФОПів.

У листопаді 2021 року в ході засідання комітету з питань правоохоронної діяльності з приводу готовності до запуску Бюро економічної діяльності Мельник переконав народних депутатів, що інструкції щодо взаємодії з детективами та положення про роботу підрозділів в стадії розробки та пообіцяв їх оприлюднити протягом тижня-двох на офіційному сайті БЕБ. Пройшов вже тривалий час, а суспільство так і не побачило цих документів.

Як проходив конкурс в Бюро економічної безпеки, раніше розповідала «Судово-юридична газета».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду