Купівля неякісного харчового продукту: як ініціювати перевірку суб’єкта господарювання

11:43, 2 февраля 2022
Куди можна скаржитися на продаж неякісного товару та за чий кошт буде здійснюватися перевірка.
Купівля неякісного харчового продукту: як ініціювати перевірку суб’єкта господарювання
Джерело фото: c-earth.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС) було утворено з метою державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства про захист прав споживачів.

Тож ми тоді з’ясовували, чи реагують в Україні на скарги громадян. А саме скільки за минулий рік було проведено перевірок суб’єктів господарювання щодо безпечності харчових продуктів і чи було когось притягнуто до відповідальності.

Та відкритими залишаються питання про те, як ініціювати перевірку суб’єкта господарювання та за чий кошт вона буде?

У ДПСС відповіли, що передбачений автоматизований прийом звернень громадян, що надходять через вебпортал, чат-бот у застосунку Telegram чи пошту.

До слова, у зверненнях до Держпродспоживслужби громадяни найбільше порушують питання про:

  • захист прав споживачів (понад 4600 скарг, що ставить 55%);
  • якість харчових продуктів (понад 500 скарг, 6%).

Як ініціювати перевірку і яким чином вона проводиться

Держпродспоживслужба зазначає, що перелiк підстав для здійснення позапланового заходу державного контролю визначений частиною першою статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Відповідно до цього, підставою також є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду правам, законним інтересам, життю чи здоров'ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Відповідно до вимог статті 7 згаданого Закону для здійснення планового або позапланового заходу орган державного нагляду (контролю) видає наказ.

Він має містити найменування суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім’я та по батькові ФОП, щодо діяльності яких здійснюється захід. А також місцезнаходження суб'єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу.

«Під час проведення позапланового заходу з'ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов'язковим зазначенням цих питань у посвідченні (направленні) на проведення заходу державного нагляду (контролю)», - йдеться у відповіді від ДПСС.

Що потрібно зазначати у скарзі

Держпродспоживслужба зазначає, що при зверненні повинно бути зазначено:

  • найменування суб'єкта господарювання із зазначенням даних, передбачених Законом «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;
  • копії етикетки або інформації з етикетки щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту;
  • перелік невідповідностей харчового продукту параметрам безпечності (копія лабораторного дослідження з невідповідностями параметрам безпечності або ДСТУ);
  • копія медичної довідки із закладу охорони здоров'я про отруєння;
  • копії фіскального або товарного чека (за наявності), що є підтвердженням факту здійснення покупки i є підставою для проведення позапланового заходу державного контролю саме цього суб'єкта господарювання.

Також Служба наголошує, що відповідно до статті 8 Закону України «Про захист споживачів» у разі придбання споживачем непридатного харчового продукту продавець зобов'язаний замінити його на харчовий продукт, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти.

Хто буде платити за перевірку

ДПСС пояснює, що статтею 16 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» визначено, що витрати, пов'язані з відбором, доставкою та проведенням експертизи (випробування) зразків продукції, фінансуються за рахунок органу державного нагляду (контролю).

У разі підтвердження результатами експертизи (випробування) факту порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства витрати відшкодовуються ним.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, яку справу розглядав Верховний Суд щодо зараження кишковою паличкою у кафе.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду