В КПК врегулювали зняття інформації щодо електронних комунікацій

13:42, 22 марта 2022
До Кримінального процесуального кодексу внесені зміни стосовно зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису.
В КПК врегулювали зняття інформації щодо електронних комунікацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 березня Верховна Рада України ухвалила законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо підвищення ефективності досудового розслідування за «гарячими слідами» та протидії кібератакам 7148.

Текст закону на сайті Верховної Ради поки не опубліковано.

Разом із тим, враховуючи правки Комітету, серед іншого, КПК доповнено статтями:

Стаття 245-1. Отримання інформації щодо електронних комунікацій

1. Зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису полягає в одержанні слідчим, прокурором від особи, яка є власником або володільцем відповідних приладів або засобів, необхідної з метою з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, копії фото- або кінозйомки, відеозапису, які було здійснено в публічно доступних місцях, в тому числі в автоматичному режимі, за виключенням місць, що відносяться до приватних помешкань осіб.
2. Отримання інформації щодо електронних комунікацій проводиться на підставі постанови слідчого, прокурора.
3. Дослідження отриманої в порядку, передбаченому цією статтею, інформації від оператора електронних комунікацій для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження проводиться слідчим, прокурором самостійно, або із залученням спеціаліста, в тому числі із використанням технічних засобів. Пояснення, надані спеціалістом, відображаються у відповідному протоколі, а довідка спеціаліста за результатами проведення такого дослідження (у разі її складання) долучається як додаток до нього.

Стаття 245-2. Постанова слідчого, прокурора про отримання інформації щодо електронних комунікацій

1. Постанова слідчого, прокурора про отримання інформації щодо електронних комунікацій повинна містити:
1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;
2) відомості, які необхідно отримати в порядку
отримання інформації щодо електронних комунікацій; 3) відомості про оператора електронних комунікацій;
4) період часу, за який має бути одержана інформація щодо електронних комунікацій;
5) строк виконання постанови.

Стаття 245-3. Виконання постанови слідчого, прокурора про отримання інформації щодо електронних комунікацій

1. Постанова слідчого про отримання інформації щодо електронних комунікацій надсилається слідчим, прокурором оператору електронних комунікацій у порядку, встановленому законодавством, в тому числі в електронній формі із використанням електронних засобів зв’язку.
2. Оператор електронних комунікацій зобов’язаний в установлений у постанові слідчого, прокурора строк, але не пізніше трьох робочих днів після одержання постанови слідчого, прокурора про отримання інформації щодо електронних комунікацій надати слідчому, прокурору запитувану інформацію. Відповідна інформація може бути наданий оператором електронних комунікацій у вигляді електронного документу, оформленого та підписаного з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальної посадової особи володільця такої інформації з використанням електронних засобів зв’язку.
3. Про проведену слідчу (розшукову) дію слідчим, прокурором складається протокол згідно з вимогами цього Кодексу, в якому зазначається опис інформації, отриманої на виконання постанови. До протоколу в разі необхідності долучаються додатки.

Стаття 245-4. Зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису

1. Зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису полягає в одержанні слідчим, прокурором від особи, яка є власником або володільцем відповідних приладів або засобів, необхідної з метою з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, копії фото- або кінозйомки, відеозапису, які було здійснено в публічно доступних місцях, в тому числі в автоматичному режимі.
2. Зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису здійснюється на підставі постанови слідчого, прокурора та, за необхідності, за участю спеціаліста.
3. Для здійснення зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису особі, яка є власником або володільцем відповідних приладів або засобів, пред’являється постанова слідчого, прокурора.
4. Постанова слідчого, прокурора про зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису повинна містити:
1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;
2) відомості про власника або володільця відповідних
приладів або засобів;
3) період часу, за який має бути проведено зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису.
5. Зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису здійснюється у присутності слідчого, прокурора шляхом копіювання самостійно особою, яка є власником або володільцем відповідних приладів та засобів, або нею за участю спеціаліста відповідних записів на носії, які надаються слідчим, прокурором. Надання таких копій на носіях, особи, яка є власником або володільцем відповідних приладів та засобів, здійснюється за бажанням такої особи.
6. Про проведення зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису складається протокол згідно з вимогами цього Кодексу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області