Раді пропонують визначити правила побудови споруд для тимчасового проживання та обслуговування населення на час війни

13:19, 13 апреля 2022
Депутати пропонують встановити процедуру будівництва тимчасових споруд та спростити можливість зміни цільового призначення земельної ділянки.
Раді пропонують визначити правила побудови споруд для тимчасового проживання та обслуговування населення на час війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7282 про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності, яким пропонується визначити правила побудови споруд для тимчасового проживання та обслуговування населення на час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується доповнити перехідні положення закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та встановити, що: у разі введення воєнного стану або надзвичайного стану на всій території України або в окремих її частинах та протягом одного року після закінчення такого періоду: 1) розміщення тимчасових споруд, їх комплексів, призначених для життєзабезпечення (тимчасового проживання та обслуговування), осіб, які втратили житло внаслідок обставин, зумовлених дією воєнного стану або надзвичайної ситуації, в тому числі бойових дій, терористичних актів або проведення робіт з ліквідації їх наслідків (далі – тимчасові споруди для життєзабезпечення населення) допускається на земельних ділянках будь-яких категорій, крім земель природно- заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, без зміни їх цільового призначення.

Будівництво на зазначених земельних ділянках капітальних будівель, споруд для таких цілей здійснюється відповідно до цільового призначення земельних ділянок. Розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення здійснюється на підставі затвердженої схеми розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення, тобто плану побудови\демонтажу тимчасових споруд.

Передбачається, що схема розміщення розробляється в межах визначеної розпорядженням сільського, селищного, міського голови або керівника військової адміністрації населеного пункту територій на землях комунальної форми власності, в тому числі на яких не сформовано земельні ділянки, для розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення та не підлягає обговоренню та стратегічній екологічній оцінці, але погоджується відповідним підрозділом Державної інспекції архітектури та містобудування

Порядок розміщення, склад та зміст схеми розміщення, а також вимоги щодо тимчасових споруд для життєзабезпечення населення встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Висновок про можливість/неможливість розміщення на земельній ділянці тимчасової споруди для проживання та обслуговування населення надається відповідним підрозділом Державної інспекції архітектури та містобудування на безоплатній основі протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту про його надання.

Подальша забудова земельної ділянки здійснюється за її цільовим призначенням, визначеним на підставі висновку підрозділу Державної інспекції архітектури та містобудування з дотриманням містобудівних умов та обмежень, зазначених у такому висновку, без урахування функціонального призначення території, визначеного містобудівною документацією.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає автоматичну державну реєстрацію у сфері містобудівної діяльності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду