В НБУ пояснили, як працюватиме 100% гарантія на депозити

16:46, 13 апреля 2022
Гарантія поширюватиметься лише на платоспроможні банки. Не підпадають під дію закону установи, які проходять стадію ліквідації.
В НБУ пояснили, як працюватиме 100% гарантія на депозити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Національному банку пояснили, як працюватиме 100% гарантія на депозити, передбачена законом, який набув чинності 13 квітня. 

Зазначається, що на час дії воєнного стану та трьох місяців після: новий закон запроваджує 100% гарантію за банківськими вкладами фізичних осіб та ФОП (разом із нарахованими відсотками, якщо це був депозит). Гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Тобто дія закону на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, не розповсюджуватиметься.  

Через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 000 гривень. Її відшкодує держава через Фонд гарантування фізичних осіб

У разі ліквідації банку держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 1 квітня Верховна Рада запровадила 100% гарантування вкладів населення на час воєнного стану. Окрім збільшення гарантованої суми відшкодування для вкладників ухваленим законом «Ощадбанк» приєднується до системи гарантування вкладів фізичних осіб. Це означає, що вкладники банку не матимуть 100% гарантії повернення грошей.

До цього Президент України Володимир Зеленський доручив знайти можливість запровадження 100% банківських гарантій для населення.

«Я доручив знайти таку законодавчу можливість аби держава гарантувала 100% депозитів населення», - зазначалося у зверненні Глави держави.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду