Третьякова пропонує враховувати святкові дні при визначені тривалості відпустки

13:05, 14 июня 2022
Пропонується враховувати святкові дні при розрахунку тривалості відпустки та зменшити тривалість скороченого робочого тижня на час воєнного стану з 50 до 40 годин.
Третьякова пропонує враховувати святкові дні при визначені тривалості відпустки
Джерело фото: kievvlast.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова пропонує на час воєнного стану враховувати святкові дні при визначенні тривалості відпустки та скоротити тривалість робочого тижня для окремих категорій працівників. Це передбачено поправкою до законопроєкту №7251 про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин, яка була підтримана профільним комітетом.

Вказаною пропозицією пропонується внести зміни до статті 6 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та передбачити, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 78-1 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки».

Стаття 78-1  Кодексу законів про працю передбачає, що при визначені тривалості щорічної відпустки не враховуються вихідні та святкові дні.  Таким чином пропонується де-факто скоротити тривалість відпустки

Частина друга статті 5 закону «Про відпустки» передбачає, що  святкові та неробочі дні (стаття 73 Кодексу законів про працю України) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), не враховуються.

Крім цього пропонується встановити, що нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення

тощо).

Разом з тим для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо), яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 40 годин на тиждень(наразі на час війни встановлено 50-годинний «скорочений» робочий тиждень)

Як повідомляла «Судово-юридична газета» 25 березня набув чинності закон авторства нардепки Галини Третякової, який передбачає суттєве обмеження трудових прав, зокрема тривалості щорічної відпустки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду