Рада планує на час війни заборонити проведення великої приватизації та спростити процедуру продажу малих підприємств для бізнесу, який переїхав через війну та інших підприємців

08:41, 22 июня 2022
Пропонується заборонити на час воєнного стану проведення великої приватизації та приватизацію в зоні бойових дій, однак спростити процедуру малої приватизації, зокрема для бізнесу, що потребує релокації через бойові дії.
Рада планує на час війни заборонити проведення великої приватизації та спростити процедуру продажу малих підприємств для бізнесу, який переїхав через війну та інших підприємців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт №7451 про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» та інших законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави, що передбачає спрощення процесу малої приватизації та водночас тимчасову заборону проведення великої приватизації. За відповідне рішення проголосували 226 народних депутатів

Законопроєктом пропонується доповнити закон “Про приватизацію державного і комунального майна” новими пунктами такого змісту:  Установити, що тимчасово на період дії воєнного стану,  не проводяться аукціони з продажу об’єктів великої приватизації та викуп об’єктів великої приватизації;

не проводиться приватизація об’єктів, які розташовані на територіях адміністративно- територіальних одиниць у зоні бойових дій або наближених до зони бойових дій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

Цим же документом пропонується спростити процедуру продажу об’єктів малої приватизації(підприємств вартість майна яких не перевищує 250 мільйонів гривень) в разі наміру купити їх бізнесменом, підприємство якого, зокрема потребує релокації із зони, де відбуваються активні бойові дії. Передбачається, що проведення аудиту, екологічного аудиту, інвентаризації, оцінки об’єкта приватизації (його складових) не здійснюється.

Розмір гарантійного внеску при продажі на електронних аукціонах об’єктів малої приватизації встановлюється аукціонною комісією в розмірі: 10 розмірів мінімальних заробітних плат – для об’єктів, стартова ціна яких становить від 1 до 500 тисяч гривень; 10 відсотків стартової ціни об’єкта приватизації – для об’єктів, стартова ціна яких становить більше 500 тисяч гривень.

Стартова ціна на об’єкт, який планують продати визначається у розмірі балансової вартості. У разі відсутності балансової вартості окремих складових об’єкта (активів об’єкта) приватизації або якщо балансова вартість окремих складових об'єкта (активів об’єкта) приватизації дорівнює нулю, стартова ціна такого об’єкта приватизації встановлюється аукціонною комісією на рівні балансової вартості решти складових об’єкта (активів об’єкта) приватизації.

Оскаржити результати приватизаційного конкурсу згідно з документом можна через три місяці після укладення договору.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендує ухвалити законопроект щодо вдосконалення інституту зазначення відомостей про кінцевого бенефіціарного власника.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси