Чоловіків, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час війни, можуть звільнити від призову

14:00, 26 июня 2022
Депутати від «Слуги народу» внесли законопроект про розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Однак це не означає дозвіл на перетин кордону.
Чоловіків, близькі родичі яких загинули або зникли безвісти під час війни, можуть звільнити від призову
Джерело фото: ukrinform.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо розширення переліку осіб, які не підлягають призову під час мобілізації» 7481.

Авторами законопроекту виступають народні депутати від «Слуги народу» Ігор Фріс, Мар'яна Безугла, Павло Фролов, Олександр Бакумов, Андрій Клочко, Євгенія Кравчук, Сергій Демченко, Галина Третьякова, Олександр Федієнко, Віталій Безгін та інші.

Текст проекту станом на час публікації на сайті Ради ще відсутній.

Однак у соцмережах поширено текст проекту, відповідно до якого вносяться зміни до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Згідно з ними не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримквання збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування зброїної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Такі особи можуть бути призвані за їх згодою.

Разом з тим, слід підкреслити, що це не означає дозвіл на виїзд за кордон таким військовозобов’язаним.

Як раніше неодноразово писала «Судово-юридична газета», на даний час не підлягають такому призову і батьки, чиї діти загинули під час АТО. Однак позиція Державної прикордонної служби полягає у тому, що виїзд за межі України чоловікам до 60 років, навіть тим, чий син загинув в АТО, заборонено.

Так, на думку, Держприкордонслужби, стаття 23 Закону про мобілізацію взагалі не має стосунку до питань перетину державного кордону (з відповіддю прикордонників можна ознайомитися за посиланням).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей