Посол ЄС в Україні: війна не є перепоною для проведення реформ

07:17, 14 июля 2022
Посол ЄС в Україні: на моїх зустрічах після 23 червня з українським керівництвом і радниками Зеленського є розуміння терміновості виконати ці рекомендації. І одна з ключових - це судова реформа.
Посол ЄС в Україні: війна не є перепоною для проведення реформ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Посол ЄС і Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів, які реформи в Україні він бачить першочерговими.

Зокрема на запитання стосовно переліку з 7 вимог до України щодо реформ, вказаних у рекомендаціях Єврокомісії, він зауважив, що «це не вимоги, це рекомендації».

«Це вияв довіри до України. Ви знаєте, що зазвичай відбувається навпаки, як, до речі, той метод, який був застосований щодо Грузії: спочатку ви робите це, це і це – потім ми розглядаємо статус кандидата. Довіра до України в ЄС наразі настільки висока, що наші лідери змогли прийняти таке рішення», - підкреслив Посол.

«За всіма тими напрямками, які зараз є в цих рекомендаціях, робота вже зроблена, справа йде. Візьмемо судову реформу. Влітку минулого року Верховна Рада прийняла два новаторські закони: про Вищу раду юстиції (тут і далі йдеться про Вищу раду правосуддя - прим. sud.ua) та Вищу кваліфікаційну комісію суддів, які фактично передбачають повну перебудову судової системи. Це питання також близьке мені особисто, я дуже тісно працював з кількома українськими політиками та лідерами, щоб досягти цих законів. Реалізація почалася, і тепер її потрібно завершити.

Я дуже пишаюся тим, що Вища рада юстиції дуже швидко відновилася після початку війни (Вища рада правосуддя наразі має лише 4 членів у своєму складі і не відновила здійснення своїх повноважень через відсутність кворуму. Можливо, мається на увазі відновлення роботи Етичної ради з перевірки кандидатів до ВРП  - прим. sud.ua), також Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила про відновлення роботи (13 липня про початок роботи оголосила лише Конкурсна комісія, яка згодом, скоріш за все, вже восени, відбере новий склад ВККС. А сама ВККС не працює з осені 2019 року - прим. sud.ua). 

Я не кажу, що потрібно робити небагато, але ми дуже добре знаємо, що ЄС готовий допомогти вам, а українська влада знає, що потрібно зробити. Для виконання цих рекомендацій не потрібні історичні інновації.

Я дуже пишаюся тим, що на моїх зустрічах зараз після 23 червня з українським керівництвом, міністрами та радниками Зеленського є розуміння терміновості та щире бажання виконати ці рекомендації.

Можливо, у деяких сферах з боку ЄС більшою проблемою буде підтримувати темп, щоб мати можливість якомога швидше розпочати обговорення деталей щодо деяких із цих рекомендацій, але щодо більшості ми також маємо деталі», - підкреслив Маасікас.

На питання, «чи є війна є настільки великою перепоною на шляху до реформ, зокрема судової реформи та реформи Конституційного суду? Чи можна вважати війну Росії виправданням для України у зволіканні з реформами?» Посол ЄС відповів наступне.

«Звичайно, війна не тільки вбиває людей, але й ускладнює багато речей. Це зрозуміло. Хтось може виправдано сказати: «Як можна реформувати службу безпеки, поки триває війна?» Одним із величезних досягнень України під час цієї війни є збереження уряду та демократії в Україні.

Тож навіть у березні в дуже важкі дні, перші тижні Верховна Рада збиралася і ухвалювала реформи та закони. Це дає мені надію та впевненість у тому, що проблеми, які я зазначив щодо рекомендацій, можна вирішити.

На мій погляд, у цьому списку немає особливих проблем, щодо яких можна було б стверджувати, що це неможливо під час війни».

Також він зауважив, що найпростішим є виконання рекомендації стосовно призначення керівника САП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва