USAID опублікувало данні про рівень довіри до судочинства

17:20, 25 октября 2018
Програма реформування сектора юстиції «Нове правосуддя» від USAID показала статистику рівня довіри суспільства до судової влади.
USAID опублікувало данні про рівень довіри до судочинства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рівень довіри суспільства в результаті судової реформи до судової влади зріс втричі. Такі дані другого національного опитування громадян, яке у вересні-жовтні 2018 року здійснила Програма реформування сектора юстиції "Нове правосуддя" за підтримки USAID.

У дослідженнях зазначено, що рівень довіри до судової влади в останні роки демонструє, хоч і повільне, але поступальне зростання — від критично низьких 5% у 2015 році до 16% станом на жовтень 2018 року.

Також, за результатами досліджень, 16 відсотків громадян вважають себе повністю або в основному обізнаними про перебіг судової реформи. Цей показник помітно виріс у порівнянні з 2017 роком, коли він становив усього 9 відсотків серед опитаних. Щодо джерел інформування, то респонденти називають засоби масової інформації, зокрема телебачення, частка якого найбільша, Інтернет ресурси, соціальні мережі, а також враження, оцінки, досвід знайомих та близьких і власний. Окремо зазначимо, що такі результати опитування серед громадян, які ніколи не брали участі у судових провадженнях.

Разом з тим, 60% громадян — учасників судових проваджень погоджуються з тим, що рівень кваліфікації суддів був високим, 63% кажуть, що судді були ввічливі і тактовні, 59% визнають добре організовану роботу суду, а 53% відзначають, що розгляд справи відбувся своєчасно та без затримок.

Слід зазначити, що цього року в опитуванні щодо довіри до судової влади вперше було застосовано індекс шкали "Євробарометр", де у респондентів відсутня можливість відзначати нейтральне сприйняття довіри. Відповідно до шкали "Євробарометр" (відповідність процесів до стандартів країн Європейського Союзу) довіру до судів висловлюють 20% респондентів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки