Неправомірність повернення стягувачу виконавчого листа: постанова Полонського суду

11:50, 21 января 2019
Полонський суд прийняв рішення щодо повернення виконавчого листа стягувачу.
Неправомірність повернення стягувачу виконавчого листа: постанова Полонського суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Визнати неправомірним рішення державного виконавця Центрального відділу державної виконавчої служби міста Миколаїв Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області… щодо повернення виконавчого листа, виданого Полонським районним судом Хмельницької області 05.08.2009 р. стягувачу без прийняття до виконання», — таку ухвалу виніс Полонський районний суд. Окрім того, зобов’язав начальника цього відділу вирішити питання про прийняття виконавчого документа до виконання без інформації про ідентифікаційний код боржника та стягувача.

Як встановив суд, 27 березня 2009 року Полонський районний суд своїм рішенням стягнув з ТзОВ авіакомпанії «Юг-Авіа» на користь скаржника понад 80 тис. грн моральної та матеріальної шкоди. Відповідно був виданий та направлений на виконання виконавчий лист.

Майже через 9 років стягувач отримав лист від виконавця та постанову про повернення виконавчого документа у зв’язку з відсутністю майна в боржника. Виконавчий лист було пред’явлено повторно до виконання, однак його знову повернули. Цього разу — через відсутність у документі ідентифікаційного коду юридичної особи в ЄРІЮС.

Дії виконавця, які чоловік оскаржив, суд визнав неправомірними. Виконавчий лист ще раз направили до виконання. Утім знову з причин відсутності в документі ідентифікаційного коду юридичної особи виконавець повернув листа. А стягувач вкотре звернувся до суду.

«На думку суду, у разі незазначення ідентифікаційного коду боржника у рішенні суду, виконавчому документі, згідно з п. 3 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець може самостійно звернутися до відповідного державного органу із запитом про витребування довідки про індивідуальний ідентифікаційний номер (реєстраційний номер облікової картки платника податків) боржника та отримання відомостей про ідентифікаційний код боржника. Тому відсутність у виконавчому документі ідентифікаційного коду боржника не є підставою для повернення виконавчого документа без прийняття до виконання», — роз’яснює в ухвалі Полонський районний суд і задовольняє скаргу стягувача.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд роз’яснив, коли можна стягнути шкоду за повернення виконавчого листа.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки