Коли можна стягнути шкоду за повернення виконавчого листа

19:40, 19 ноября 2018
ВС роз’яснив: правові підстави для стягнення шкоди за повернення виконавчого листа за відсутністю  майна.
Коли можна стягнути шкоду за повернення виконавчого листа
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд 3 вересня 2018 року прийняв постанову у справі  926/3837/17 про стягнення шкоди, завданої неправомірними діями державної виконавчої служби, якою скасовано рішення апеляційної інстанції та залишено в силі рішення першої інстанції про задоволення позовних вимог.

По суті спору: до суду звернувся позивач, якому було повернуто виконавчий лист за відсутністю майна боржника. Під час виконання рішення орган державної виконавчої служби (далі — ДВС) наклавши арешт на майно боржника (транспортні засоби) не вчинив дії щодо вилучення такого майна та не передано на зберігання. Надалі таке майно протягом року з моменту оголошення його у розшук виявлено не було, що стало підставою для повернення виконавчого листа.

Рішенням першої інстанції задовольняючи позов суд зазначив, про факт неправомірних дій державного виконавця, внаслідок чого заставне майно не передано у встановлений строк для подальшої реалізації та погашення заборгованості боржника перед стягувачем.

Скасовуючи таке рішення, суд апеляції зазначив, що повернення виконавчого листа не тягне за собою наслідків у вигляді неможливості розпочати його знову та не позбавляє стягувача права повторно звернутись до органу ДВС.

Однак ВС не погодився із позицією апеляції зауваживши, що не може бути покладене в основу висновку, що незаконними діями органу ДВС стягувачу не завдається шкода. Прийняття такого твердження свідчило б про ілюзорність "права на суд", складовою якого є забезпечення виконання судового рішення, адже у такому випадку стягувачу пропонується повторно звертатися до органу, незаконні дії якого призвели до втрати ефективності першого звернення.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси