Тиск на суддю з боку працівників прокуратури: ВРП звернеться до ГПУ

16:05, 13 февраля 2019
Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження стосовно судді, який розглядав справу Геннадія Кернеса. За п’ять місяців судді не вручили підозру.
Тиск на суддю з боку працівників прокуратури: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 12 лютого 2019 року розглянула повідомлення судді Київського районного суду Полтави Антонова Андрія Володимировича про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Доповідач, член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич (на фото) повідомив, що до Вищої ради правосуддя надійшли три матеріали за повідомленнями судді Київського районного суду Полтави Андрія Антонова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

У повідомленнях суддя зазначає, що в його провадженні перебувала резонансна кримінальна справа, розгляд якої тривав 4 роки (справа за звинуваченням мера Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців у викраденні та побитті учасників Євромайдану Сергія Ряполова та Олександра Кутяніна). З метою дотримання розумних строків судові засідання у справі призначалися щотижня.

Представники Генеральної прокуратури України систематично вимагали припиняти судові засідання у зручний для них час, намагалися перекласти на суд тягар доведення факту вчинення обвинуваченими злочину, всі зауваження суду коментували для ЗМІ виключно як вираз лояльності до обвинувачених, а також неодноразово подавали безпідставні клопотання про відвід судді, внаслідок чого суд був позбавлений можливості вчасно допитувати свідків обвинувачення.

Суддя зазначає, що адвокат та потерпілий повідомили в соціальній мережі Facebook та в інтерв’ю засобам масової інформації про те, що суддя Антонов А. В. діє за вказівкою Президента України, що його шантажують майбутнім кваліфікаційним оцінюванням. Також у засобах масової інформації з’явились негативні висловлювання щодо близьких родичів судді Антонова А. В.

Внаслідок неявки прокурорів для участі у судових дебатах у цій справі протягом 7 судових засідань поспіль суддя постановив ухвалу про закриття кримінального провадження, яку оголосив 10 серпня 2018 року. Того самого дня представники Генеральної прокуратури України під час брифінгу повідомили про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо вчинення суддею Антоновим А. В. злочину, передбаченого ст. 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України.

У процесі перевірки Генеральна прокуратура України поінформувала, що 10 серпня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення суддею Антоновим А. В. кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 375 КК України. Процесуальне керівництво вказаним кримінальним провадженням забезпечує Генеральна прокуратура України, досудове розслідування доручене головному слідчому управлінню Національної поліції України та наразі триває. Про вручення будь-кому підозри у межах зазначеного кримінального провадження не повідомлено.

«Таким чином, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває більше 5 місяців. Невручення повідомлення про підозру протягом цього часу може свідчити про неефективність досудового розслідування та упередженість працівників прокуратури», — підсумував член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 серпня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури через порушення гарантій незалежності суддів. ВРП вимагатиме розслідувати бездіяльність посадових осіб ГПУ та прокуратури Кіровоградської області.

Також ми повідомляли, що ВРП ухвалила внести до Генпрокуратури подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Володимира Бородійчука.

Крім того, 5 лютого Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді господарського суду Черкаської області Юрія Хабазні про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду