Втручання в діяльність суддів з Дніпра: ВРП звернулася до ГПУ

14:10, 13 марта 2019
Група осіб хотіла вплинути на суд.
Втручання в діяльність суддів з Дніпра: ВРП звернулася до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 12 березня Вища рада правосуддя розглянула повідомлення суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрія Володимировича Суховарова, Олени Володимирівни Головко, Тетяни Іванівни Ясенової про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував: у повідомленні суддів зазначено, що 4 квітня 2017 року Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом розпочато розгляд справи за апеляційною скаргою на ухвалу Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська від 10 жовтня 2016 року про повернення адміністративного позову.

Під час судового розгляду учасник справи заявив клопотання про надання суддями службових посвідчень. Порадившись на місці, суд відмовив у задоволенні клопотання. Відтак скаржник відмовився від подальшого розгляду справи та виконання розпоряджень головуючого, у зв’язку з чим суд був змушений оголосити перерву.

На вимогу головуючого залишити зал судового засідання скаржник та інші громадяни в кількості близько 30 осіб відмовилися виходити із залу суду та заблокували суддів, проголошуючи, що відбувається громадське затримання суддів. Судді змогли вийти із залу суду після приїзду наряду поліції.

«Учасник судового розгляду разом з вільними слухачами вчинив дії, спрямовані на перешкоджання виконанню суддями службових обов’язків, — зазначив доповідач. — Такі дії створюють у пересічних осіб уявлення щодо можливості вплинути на суд та судове рішення у позапроцесуальний спосіб та безкарності подібних дій. Така ситуація в цілому негативно позначається на авторитеті правосуддя та підриває незалежність судової влади».

Проведеною перевіркою встановлено, що слідчим відділенням Амур-Нижньодніпровського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області здійснювалось досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України, за фактом втручання в діяльність суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду з метою перешкоджання виконанню ними службових обов’язків.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактом втручання в діяльність суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Суховарова Андрія Володимировича, Головко Олени Володимирівни, Ясенової Тетяни Іванівни.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури через порушення гарантій незалежності суддів. ВРП вимагатиме розслідувати бездіяльність посадових осіб ГПУ та прокуратури Кіровоградської області.

Також ми повідомляли, що ВРП ухвалила внести до Генпрокуратури подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні судді апеляційного суду Черкаської області Володимира Бородійчука.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва