Обмеження на перевезення товарів через лінію зіткнення визнано незаконним

09:15, 27 марта 2019
Норми, які встановлюють обмеження визнано дискримінаційними.
Обмеження на перевезення товарів через лінію зіткнення визнано незаконним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд міста Києва рішенням від 27 лютого 2019 року №826/8073/18 скасував обмеження на перевезення товарів і ліків через лінію зіткнення на неконтрольовані території.

Визнано протиправними та нечинними:

- п. 9 Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції, затвердженого постановою Кабміну від 1 березня 2017 року № 99, яким встановлено обмеження на переміщення фізособами товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом;

- наказ міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб від 24 березня 2017 року №39 «Про затвердження Переліку та обсягів товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів та через лінію зіткнення».

Відповідний позов було подано внутрішньо переміщеною особою. Позовні вимоги обгрунтовані тим, що оскаржувані акти встановлюють дискримінаційні норми щодо переселенців, обмежують права останніх на переміщення їх рухомого майна.

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд керувався статтею 24 Конституції України та статтею 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якими забороняється дискримінація громадян за будь-якими ознаками.

Аналізуючи суть поняття дискримінації, визначеного статтею 1 Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», принципи недискримінації та інші положення цього Закону, суд дійшов висновку, що обов'язковою ознакою дискримінації є встановлення факту обмеження (зменшення, звуження, позбавлення) права.

Оскільки нормотворчими органами не доведено виправданості суспільному інтересу, а також інтересам національної і громадської безпеки встановлення обмежень прав фізичних осіб при здійсненні переміщення товарів через лінію зіткнення, Окружний адміністративний суд міста Києва дійшов висновку, що оспорювані норми необґрунтовано значною мірою звужують та обмежують права фізичних осіб, що в свою чергу не узгоджується з Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Окружний адмінсуд Києва розглянув справу про компетенцію Президента втручатися у діяльність церковСуд відмовив у задоволенні позову, встановивши, що позивач не правильно обрав спосіб захисту порушеного права.

Також ми повідомляли, що Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження щодо премії Коболєву.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки