ВРП звернеться до ВРУ щодо недопущення депутатами дій, які підривають незалежність суддів

16:25, 4 апреля 2019
ВРП розглянула повідомлення судді про втручання в його діяльність.
ВРП звернеться до ВРУ щодо недопущення депутатами дій, які підривають незалежність суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 4 квітня 2019 року розглянула повідомлення судді Рівненського районного суду Рівненської області Сергія Коробова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував, що у повідомленні зазначено, що 27 квітня 2018 року в провадження судді Рівненського районного суду Рівненської області Коробова С.О. надійшла заява за позовом кандидата на посаду сільського голови Олександрівської сільської ради до Олександрівської сільської виборчої комісії щодо законності реєстрації кандидатом одного з претендентів на посаду сільського голови.

Рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 28 квітня 2018 року позов задоволено повністю.

Вказане рішення викликало обурення у однопартійців кандидата на посаду сільського голови. Зокрема, народний депутат України І.Мосійчук на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook висловив погрози судді С.О. Коробову та надав оцінку судовому рішенню. Окрім цього, на особистий номер телефону судді С.О. Коробова почали надходити дзвінки та sms-повідомлення від невідомої особи, яка представилась народним депутатом України А. Лозовим, з образами і погрозами у зв’язку з винесенням вказаного судового рішення.

«Дослідивши повідомлення судді С.О. Коробова, вважаю, що дії народного депутата України та невідомої особи, яка представилась народним депутатом України, не містять ознак безпосереднього втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя та не мають на меті схилити суддю до прийняття певного рішення у справі. Водночас сам факт надання публічних коментарів (на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook) народним депутатом України щодо прийнятого судового рішення у конкретній судовій справі є таким, що підриває суспільну довіру до правосуддя в цілому», — підсумував Беляневич.

Водночас доповідач зауважив: «Зазначені дії, на мою думку, є неприпустимими для народних депутатів України, які представляють законодавчу владу, оскільки подібні вчинки певною мірою формують суспільну думку, а негативна оцінка діяльності судових органів з боку владних структур завдає шкоди авторитету правосуддя».

Згідно із відповіддю, яка надійшла з Генеральної прокуратури України, прокуратурою Рівненської області у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за зверненням судді Рівненського районного суду Рівненської області С.О. Коробова про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя відмовлено.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення судді Рівненського районного суду Рівненської області  Сергія Коробова, ухвалила звернутися до Верховної Ради України щодо вжиття заходів із недопущення народними депутатами України дій, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила у відставку суддю Закарпатського окружного адміністративного суду.

Також відомо, що ВРП звільнила суддю Господарського суду Дніпропетровської області.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду