Oсобливості розгляду виборчих спорів: деякі процесуальні аспекти

17:16, 5 апреля 2019
Розгляд і вирішення виборчих спорів здійснюються за правилами, закріпленими у ст. 268–279 КАС України.
Oсобливості розгляду виборчих спорів: деякі процесуальні аспекти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховної Ради України №2631-VIII від 26 листопада 2018 року було призначено чергові вибори президента України на 31 березня 2019 року. Виборчий процес розпочався з 31 грудня 2018 року.

Згідно з п. 6. ч. 1 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України, спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму (виборчі спори), підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Особливості розгляду адміністративними судами справ, пов’язаних з виборчим процесом, встановлено у ст. 273–277 КАС України.

Процесуальні деталі, на які слід звернути увагу під час розгляду виборчих спорів у суді:

  1. Про подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності — кур’єром або за відомим суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку. Наголошуємо, що учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та/або з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце її розгляду (ст. 268 КАС України).
  2. Заходи забезпечення, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів президента України (ст. 277 КАС України).
  3. Особа, яка згідно із законодавством зареєстрована як уповноважений представник або довірена особа кандидата на пост президента України, діє як представник відповідного кандидата у справах, пов’язаних з виборчим процесом, без додаткового уповноваження. Уповноваженим представником кандидата на пост президента України є особа, делегована кандидатом до ЦВК. У свою чергу, таку особу ЦВК реєструє та видає їй посвідчення. Кандидат на пост президента України може мати не більше 5 довірених осіб в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та по одній довіреній особі у кожному територіальному окрузі. ЦВК також реєструє довірених осіб кандидата на пост президента України та видає їм посвідчення.

У ч. 2 ст. 279 КАС України передбачено, що особа, яка відповідно до закону про вибори зареєстрована як уповноважена особа (представник) партії, діє як представник відповідної партії у справах, пов’язаних з виборчим процесом, без додаткового уповноваження. Разом з тим, Закон про вибори президента не визначає порядок реєстрації уповноважених осіб (представників) партій-суб’єктів виборчого процесу. Таким чином, якщо партія-суб’єкт виборчого процесу є стороною виборчого спору, в судовому процесі її має представляти особа, яка визначається за правилами ст. 55, 57–59 КАС («Участь у справі представника», «Особи, які можуть бути представниками», «Особи, які не можуть бути представниками», «Документи, що підтверджують повноваження представників»).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 8ААС оприлюднив особливості розгляду судами справ, пов'язаних з виборчим процесом. У повідомленні, яке було оприлюднене прес-службою суду, зазначається, що п. 3 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що апеляційний суд надає місцевим судам методичну допомогу в застосуванні законодавства.

Крім того, у КАС ВС повідомили, що суддівський корпус готовий забезпечити розгляд виборчих спорів. Голова КАС ВС зауважив, що під час нинішнього виборчого процесу стало помітним підвищення рівня юридичного обслуговування кампаній кандидатів у Президенти.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки