Керівник підприємства перешкоджав здійсненню правосуддя: ВРП звернеться до ГПУ

17:57, 12 апреля 2019
Засновник ТОВ «МіК» систематично втручався у діяльність суддів.
Керівник підприємства перешкоджав здійсненню правосуддя: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 11 квітня розглянула повідомлення судді господарського суду Дніпропетровської області Вікторії Геннадіївни Бєлік та голови господарського суду Дніпропетровської області Володимира Олександровича Татарчука про втручання у діяльність суддів та суду щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич поінформував: судді повідомляють, що у провадженні господарського суду Дніпропетровської області перебуває справа про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «МіК». Боржник та зацікавлені особи майже в кожному судовому засіданні у цій справі заявляють суддям відводи, які містять безпідставні звинувачення суддів у вчиненні кримінальних правопорушень, зневажливі висловлювання тощо. Зазначені особи створюють такі умови в судових засіданнях, за яких неможливо розглядати справу, внаслідок чого судді вимушені заявляти самовідводи.

Згідно з інформацією, яка міститься в Єдиному реєстрі судових рішень, вказана справа перебуває у провадженні господарського суду Дніпропетровської області з 28 грудня 2015 року. З того часу сім складів суду заявили самовідводи від участі у розгляді цієї справи. На підставі автоматизованого розподілу справу було передано судді Бєлік В. Г.

Суддя Бєлік зазначає, що у справі неодноразово призначались судові засідання, які не відбувались у зв’язку із заявленням їй відводів засновником ТОВ «МіК» та представником одного з кредиторів. Усі відводи за результатами їх розгляду були відхилені. Разом з тим, у кожному засіданні керівник ТОВ «МіК» вимагав, щоб суддя Бєлік В. Г. заявила самовідвід від розгляду вказаної справи, і зазначав, що у разі, якщо вона цього не зробить, відводи їй заявлятимуть інші учасники справи.

26 червня 2018 року засновник та керівник ТОВ «МіК» викликали в суд поліцію та подали заяви про вчинення суддею Бєлік В. Г. кримінальних правопорушень, передбачених ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), 376 (втручання в діяльність судових органів), 397 (втручання в діяльність захисника чи представника особи) Кримінального кодексу України. Про зазначене суддя Бєлік В. Г. повідомила Вищу раду правосуддя. Ці події було обговорено на зборах суддів господарського суду Дніпропетровської області. Збори суддів також вирішили звернутись до Вищої ради правосуддя з проханням вжити відповідних заходів реагування з метою недопущення втручання в діяльність суддів і суду під час здійснення правосуддя.

«Під час проведення попередньої перевірки було встановлено, що до Вищої ради правосуддя надходили повідомлення суддів з інших судів Дніпропетровської області про втручання у їхню діяльність з боку тих самих осіб. Зокрема, судді зазначали, що вказані особи у процесуальному статусі сторін, представників сторін або вільних слухачів вчиняють протиправні дії, спрямовані на зриви судових засідань, у більшості судів Кривого Рогу. При цьому наявна у Вищої ради правосуддя інформація дає змогу стверджувати, що органами прокуратури та Національної поліції на підставі відповідних повідомлень суддів та рішень Ради, прийнятих за результатами їх розгляду, не вживаються належні заходи для здійснення ефективного розслідування повідомлених суддями обставин та притягнення винних осіб до відповідальності. Внаслідок цього зазначені особи продовжують вчиняти правопорушення та перешкоджати здійсненню правосуддя», — зазначив В. Беляневич.

Розглянувши повідомлення судді господарського суду Дніпропетровської Вікторії Бєлік та голови господарського суду Дніпропетровської області Володимира Татарчука про втручання у діяльність суддів та суду щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25 липня 2018 року за фактом втручання в діяльність господарського суду Дніпропетровської області та здійснення тиску на суддів цього суду посадовими особами ТОВ «МіК» та іншими особами у відповідній справі; звернути увагу Генеральної прокуратури України на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами втручання у діяльність суддів судів Дніпропетровської області з боку громадян Особа_1, Особа_2, Особа_3, Особа_4 та інших осіб, які їх підтримують.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддя з Одещини повідомила про втручання в її діяльність з боку директора підприємства. Вказане повідомлення внесене до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Крім того, повідомлялося, що засуджені погрожували суддям після оголошення вироку, і ВРП проведе перевірку з цього приводу.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва