Монетизація субсидій: кияни «проїли» виплачені гроші

07:45, 13 апреля 2019
Лише частина киян, які отримують субсидії, повністю заплатили за гарячу воду й опалення.
Монетизація субсидій: кияни «проїли» виплачені гроші
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Лише частина киян, які отримують субсидії, повністю заплатили за гарячу воду й опалення. Решта донесли не всі гроші або ж не платили взагалі. Мовою цифр, підприємство Київтеплоенерго отримало 73% від тієї суми, на яку розраховувало. Таке ж становище і в Київводоканалі. Про це йшлося в ефірі програми новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

«Оплати склали 72%. Це погана статистика, бо для водоканалу критично все, що менше 90%», — сказав керівник управління Київводоканалу в роботі з мешканцями багатоквартирних будинків Віталій Кондратенко.

Не всі люди використали гроші правильно, і це прогнозовано, кажуть в Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг.

«Навряд чи ті гроші збереглися. Тому що субсидію отримують найбідніші люди, найімовірніше, що їх витратили на побутові потреби, споживчий ринок, ліки. Тобто базові фундаментальні потреби», — вважає голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Але в Мінсоцполітики до такого сценарію підготувалися. Хто у травні, коли нараховують субсидії на літо, матиме 340 гривень боргу за квітень — пільги втратить. Але без підтримки держави такі люди однаково не залишаться. У майбутньому отримуватимуть субсидії по-старому і без шансів на економію.

«Внесемо зміни в постанову, і той, хто допускав прострочення оплати, маючи на руках гроші, які їм виплатили, протягом року отримувати субсидію будуть уже в безготівковій формі. А потім, якщо все буде добре, вони зможуть знову перейти на готівковий варіант. Тобто у нас буде інструментарій контролю за цим процесом», — зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Шукати підходу до своїх клієнтів доведеться і компаніям, що надають комунальні послуги.

«Тепер це проблема, в першу чергу, вже підприємств. Раніше вони менше працювали з клієнтами і сподівалися, що держава заплатить субсидію, бо та частка, яку заплатить споживач, вона невеличка. Тепер їм потрібно повністю перебудувати свою роботу з людьми», — додав Рева.

У столичному водоканалі не чекають, що хтось розв’яже клопіт із боргами за них. Телефонуватимуть боржникам-субсидіантам, аби дізнатися, чому ті не сплатили комірного і пояснювати, що так вони можуть залишитися без субсидії.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, де в Україні виплачують найвищі субсидії. З'ясувалося, що максимальний середній розмір субсидій зафіксовано в Чернігівській, Івано-Франківській і Волинській областях.

Крім того, відомо, кому заново доведеться подавати документи для призначення субсидії.

Також повідомлялося, хто залишиться без допомоги на оплату комуналки після перепризначення з травня 2019 року.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва