Коли звільнення з посади помічника судді є неправомірним: постанова ВП ВС

16:05, 16 апреля 2019
Звільнення помічника судді без подання судді є неправомірним.
Коли звільнення з посади помічника судді є неправомірним: постанова ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду прийняла Постанову, якою врегулювала питання звільнення з посади помічника судді. Головний висновок полягає в тому, що звільнення з посади помічника судді без подання судді є неправомірним. Постанова ВП ВС від 13.03.2019 №308/4431/17 (14-555цс18).

Щодо ключових висновків Великої Палати, то вони полягають у з'ясуванні обставин звільнення і говорять про те, що:

  1. З урахуванням положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та пунктів 2, 7, 8 Положення про помічника судді загальної юрисдикції, помічник судді призначається на посаду та звільняється з посади керівником апарату відповідного суду за поданням судді. Помічник судді призначається на посаду на строк повноважень безпосереднього керівника та не довше ніж на період перебування безпосереднього керівника у штаті суду.
  2. Станом на час звільнення позивача посада помічника (додаткового помічника) судді відносилася до патронатної служби, не належала до державної служби, а тому на спірні правовідносини не поширювалася дія Закону України "Про державну службу", у той же час поширювалася дія гарантій, передбачених КЗпП України.
  3. Станом на час звільнення позивача із займаної посади повноваження судді, за яким позивача було закріплено в якості помічника, не були припинені, цей суддя не звільнений із посади судді вказаного суду. У той же час було наявне подання такого судді на призначення позивача його помічником на час виконання ним повноважень судді цього суду.
  4. Суддя не вносив подання про звільнення позивача з посади помічника, а звільнення без такого подання є неправомірним.
  5. Доводи відповідача щодо відкликання суддею свого подання про призначення позивача на посаду помічника судді правового значення не мають, оскільки таке відкликання відбулось після видачі оспорюваного наказу про її звільнення.
  6. Суди дійшли висновку про незаконність звільнення позивача із займаної посади помічника судді та наявність підстав для задоволення її позовних вимог про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі на посаді помічника судді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу (з 02 березня по 11 грудня 2017 року у сумі 76 455 грн 40 коп.) та відшкодування моральної шкоди (35 тис. грн.).

 Нагадаємо, що 18 травня 2018 року Рада суддів України рішенням №21 затвердила нове Положення про помічника судді, яким визначила Порядок призначення, перебування та звільнення з посади помічника судді. Порядком визначено, що "судді самостійно здійснюють добір помічників. Помічник судді призначається на посаду та звільняється з посади керівником апарату відповідного суду за поданням судді".

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВП ВС роз’яснила, які спори належать до юрисдикції адміністративних судів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва